Συναντήσεις στην Τυπογραφία




Η Βαρκελώνη για πολλούς αιώνες υπήρξε το σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, και παράλληλα το κοινό σημείο συνάντησης ιδεών, γλωσσών, παραδόσεων και τεχνών.  Αναμφίβολα, το design είναι ένα κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης, που εκφράζεται τόσο μέσα από τις ισχυρές οπτικές υφές του περιβάλλοντος της, όσο και από την ζωντανή και συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα οπτικού σχεδιασμού.  Αυτή η μητρόπολη του design θα φιλοξενήσει φέτος το 58ο συνέδριο του AtypI, Association Typographique Internationale, του Διεθνούς Συνδέσμου Τυπογραφίας.



Ο  AtypI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή κοινότητα της τυπογραφίας. Μέλη του είναι όσοι έχουν επαγγελματική σχέση με την τυπογραφία, όπως σχεδιαστές γραμματοσειρών, εκδότες, γραφίστες, σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, αλλά και οργανισμοί ή επιχειρήσεις που συνδέονται με τον κόσμο της τυπογραφίας, έντυπης ή ψηφιακής.







To ATypI παρέχει ουσιαστικά τις απαραίτητες δομές για τα μέλη της διεθνούς κοινότητας της τυπογραφίας προκειμένου να μπορούν να επικοινωνήσουν και να δράσουν από κοινού. Η δράση του Συνδέσμου δεν περιορίζεται μόνο στην διατήρηση της παράδοσης, της κουλτούρας και της ιστορίας των τυπογραφικών στοιχείων και της τυπογραφίας αλλά επίσης αποσκοπεί στην προώθηση των σύγχρονων ψηφιακών γραμματοσειρών, ενθαρρύνει την καλή τυπογραφία και το design και προωθεί μια παγκόσμια εκστρατεία για την προστασία του σχεδιασμού των Typeface (οικογένειες γραμματοσειρών). Για το σκοπό αυτό διοργανώνει συνέδρια και ασκεί επιρροή σε νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό συνέδριο του AtypI θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου και όπως κάθε χρόνο, παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους σχεδιαστές, ερευνητές, φοιτητές και ακαδημαϊκούς που θα θελήσουν να συμμετέχουν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις γύρω από μία πλατφόρμα κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες του κόσμου της τυπογραφίας. Για το σκοπό αυτό το συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστήρια (workshops) με θέματα πάντα σχετικά με την τυπογραφία.

Το θέμα του συνεδρίου είναι: Τυπογραφικοί διάλογοι (Typographic dialogues)
Η τυπογραφία και το design αποτελούν τον πυρήνα της γραφικής επικοινωνίας. Δεδομένου ότι η γραφιστική αλλά και γενικότερα η οπτική επικοινωνία τα τελευταία χρόνια επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της σε νέα περιβάλλοντα ανάγνωσης, όπως είναι τα φορητά ηλεκτρονικά βιβλία ή ακόμα και τα λεγόμενα «έξυπνα» τηλέφωνα και κατά συνέπεια σε νέες κοινότητες, το θέμα «Τυπογραφικοί διάλογοι» επιδιώκει να συμπεριλάβει αλλά και να ενθαρρύνει την εξερεύνηση των σχέσεων μεταξύ όλων των πτυχών του τυπογραφικού σχεδιασμού.

Η επιμέρους θεματολογία δεν περιορίζεται μόνο στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας ή στις πιο πρόσφατες καινοτομίες που αφορούν την τυπογραφία και το design αλλά περιλαμβάνει και έρευνες σχετικές με την ιστορία της τυπογραφίας. Περισσότερες πληροφορίες, όπως και τα αναλυτικά προγράμματα των διαλέξεων και των εργαστηρίων του συνεδρίου περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου http://www.atypi.org




Από την μια άκρη της Μεσογείου όμως επιστρέφουμε στην άλλη, την ανατολική, και σε ένα ακόμη σημαντικό κέντρο πολιτισμού την Κύπρο και συγκεκριμένα στην κοσμοπολίτικη Λεμεσό. Στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, το ΤΕΠΑΚ ανοίγει τις πύλες του για την παρουσίαση επιλεγμένων έργων του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού και Διαφήμισης «European Design and Advertising 2013». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Πέφκιος Γεωργιάδης» με τη συνεργασία του «Cyprus Creative Club» και του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.

Επειδή κάποιες φορές ... «great is not good enough»  σημειώστε, όσοι graphic designers θέλετε να λάβετε μέρος στα φετινά βραβεία «Pygmalion», που αποτελούν προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού και Διαφήμισης ADC*E , η προθεσμία υποβολής συμμετοχής στο διαγωνισμό, όπως και η κατάθεση των έργων λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω του e-mail ή στο τηλέφωνο 99987818.

Οι #γραφιστορίες απο 31.08.14 και κάθε Κυριακή, στο ένθετο πολιτιστικό έντυπο του "Πολίτη", "Παράθυρο".

Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | Παράθυρο 31.08.14
#Γραφιστορίες #005



Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!