Reggae Poster Contest



Μπορεί να οδεύουμε πλέον σταθερά προς το τέλος του Σεπτέμβρη αλλά η καλοκαιρινή αύρα ακόμα δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τις ανέμελες εκείνες νύχτες σε κάποια παραλία του νησιού μας συντροφιά με καλή παρέα και όμορφη μουσική. Ίσως ο πιο ταιριαστός ρυθμός που μας έρχεται στο νου κάτι τέτοιες στιγμές είναι αυτός της Reggae, της μουσικής που γεννήθηκε την δεκαετία του 60 στο πανέμορφο, αλλά συνάμα βασανισμένο, νησί της Τζαμάικα. Εκεί που η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων μεταφέρθηκαν από την Αφρική και έζησαν την ζωή τους ως σκλάβοι για πολλούς αιώνες. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι υπό αυτές τις συνθήκες προέκυψε ένα από τα πιο αισιόδοξα είδη μουσικής και ίσως το μοναδικό είδος παραδοσιακής μουσικής με τόση μεγάλη απήχηση έξω από την χώρα προέλευσης του.

Η Reggae όμως, δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής αλλά μία ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής που στηρίζεται στην αγάπη για τον συνάνθρωπο και μέσα από τους στίχους των τραγουδιών της μιλάει για την ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας, δικαιοσύνης και ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς. Στα πλαίσια αυτής στης φιλοσοφίας κινήται και ο διεθνής διαγωνισμός αφίσας International Reggae Poster Contest (IRPC) που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τους Michael Thompson και Maria Papaefstathiou με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την μουσική παράδοση της Τζαμάικα που περιλαμβάνει φυσικά και άλλα είδη μουσικής όπως είναι το Ska, το Rocksteady, το Dub και το Dancehall.

Στους βασικούς στόχους των διοργανωτών περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας “Help Jamaica Library” και η οικονομική βοήθεια προς το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα “Alpha Boys’ School.”  Το εν λόγω ίδρυμα είναι ένα σχολείο στο Kingston της Τζαμάικα, που διευθύνεται από καλόγριες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ιδρύθηκε το 1880 και έγινε γνωστό τόσο για την πειθαρχία που ενστάλαξε στους μαθητές του όσο και για την εξαιρετική μουσική παιδεία που αυτοί έλαβαν. Μπορεί να θεωρηθεί ως η κοιτίδα της σύγχρονης Τζαμαϊκανής μουσικής και πολλοί από τους απόφοιτους του σχολείου είναι σήμερα καλλιτέχνες που μεσουρανούν στο διεθνές στερέωμα.




Το θέμα του διαγωνισμού αφίσας είναι “Toward a Reggae Hall of Fame: Celebrating great Jamaican Music.” Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου οράματος που  έχει ως βασική επιδίωξη την ανέγερση ενός “Reggae Hall of Fame” στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα, το Κίνγκστον, πάνω σε σχέδια του βραβευμένου αρχιτέκτονα Frank Owen Gehry. Το μουσείο θα στεγάσει την ιστορία της Τζαμαϊκανικής μουσικής και θα αποτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο μελέτης για την μεγάλη αυτή κληρονομιά του νησιού. Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών λήγει την 1η Νοεμβρίου του 2014. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από είκοσι δύο  καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, θα ξεχωρίσει τις 100 καλύτερες συμμετοχές – αφίσες οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, ενώ θα βραβευτούν οι τρεις πρώτες από αυτές. Στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιοδείας τα έργα θα δημοπρατηθούν για τους σκοπούς του διαγωνισμού.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και για την υποβολή συμμετοχών στην ιστοσελίδα: Reggae Poster Contest


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 28.09.14
#Γραφιστορίες #009
 




Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!