Δημιουργικές Συναντήσεις

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Χαρακτική και Βιβλίο” που διοργανώνει η σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία σε συνεργασία με το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Στα εγκαίνια της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια μοναδική διάλεξη του καταξιωμένου Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη που μας ταξίδεψε στα μονοπάτια της ιστορίας τόσο του ίδιου του καλλιτέχνη όσο και της τέχνης του, της χαρακτικής.

Σύμφωνα και με τα λόγια των διοργανωτών, όπως μια εικόνα μπορεί να διηγηθεί μία ιστορία, έτσι και ο λόγος μπορεί να δημιουργήσει εικόνες. Ο λόγος και η εικόνα αποτυπώνονται, διαδίδονται και μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο με το πάντρεμα της χαρακτικής τέχνης και του βιβλίου. Ο σκοπός της έκθεσης είναι να προωθήσει αυτή τη σχέση. Η χαρακτική γίνεται πιο προσιτή στο κοινό μέσω της εικονογράφησης του βιβλίου ενώ το βιβλίο αποκτά καλλιτεχνική υπόσταση μέσω της χαρακτικής.

Η έκθεση έχει επίσης στόχο να προβάλλει και να ενθαρρύνει τη γέννηση καινοτόμων ιδεών ως προς το σχεδιασμό και τη δημιουργία εικονογραφημένων βιβλίων, καθώς και τον πειραματισμό μέσα από πολυδιάστατες προσεγγίσεις στη δημιουργία “Βιβλίων και Χαρακτικών”. 

Η έκθεση θα φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους της Σχολής, μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν μονοήμερα εργαστήρια και διαλέξεις που αφορούν τη χαρακτική και το βιβλίο σαν ένα σημαντικό συναπάντημα του λόγου και της εικόνας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χαρακτικά και βιβλία από τη συλλογή του “Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή”, καθώς επίσης και έργα τόσο από επαγγελματίες χαράκτες και καλλιτέχνες, όσο και από φοιτητές και μαθητές της σχολής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της έκθεσης και των εργαστηρίων θα βρείτε στο site: www.aigaia.com.cy .




Σε αντιδιαστολή, σε μία εποχή που η αξία της παράδοσης συναντά την ανάγκη για αλλαγή, ειδικά για την Γηραιά Ήπειρο που διανύει εσχάτως μια πορεία σημαντικών αλλαγών και ανακατατάξεων, το σύνθημα “Re-Designing Europe” αποτυπώνει με τον γλαφυρότερο τρόπο τις προθέσεις μιας σημαντικής μερίδας γνωστών και καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου της οπτικής επικοινωνίας, που θέλουν να δείξουν πώς η δημιουργικότητα υποκινεί την αλλαγή. Με αυτή τη βασική ιδέα η Ευρωπαϊκή λέσχη Art Directors Club of Europe (ADCE) διοργανώνει το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικότητας από 6 έως 8 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη. Στόχος του τριήμερου φεστιβάλ είναι να ενεργοποιήσει, να παρακινήσει και να εμπνεύσει την αλλαγή μέσα από το Design και την δημιουργικότητα των οραματιστών του χώρου και όλων εκείνων που ασκούν ισχυρή επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.




 Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εντυπωσιακή εκδήλωση θα φιλοξενήσει, με βάση το πρόγραμμα που είναι χωρισμένο σε τρεις μέρες, μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερες ιδέες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάποια από τα κορυφαία ονόματα του χώρου της οπτικής επικοινωνίας στην Ευρώπη και να παρακολουθήσουν ομιλίες, σεμινάρια και workshops.  Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για 23η συνεχόμενη χρονιά η τελετή βράβευσης των καλύτερων Ευρωπαϊκών δημιουργιών στους τομείς του Design και της διαφήμισης, “The Best of European Design and Advertising - ADCE Awards”. Παράλληλα θα παρουσιαστούν πάνω από 600 έργα βραβευμένων δημιουργών από κάθε χώρα που συμμετέχει στον διεθνή αυτόν Ευρωπαϊκό θεσμό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.adceurope.org



Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 26.10.14
#Γραφιστορίες #012
 


Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!