Graphic Stories Cyprus 2015

Οι πύλες της φετινής πρώτης συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories Cyprus ετοιμάζονται να ανοίξουν για να υποδεχθούν τους δημιουργικούς ανθρώπους των εφαρμοσμένων τεχνών της Κύπρου, και όχι μόνο, σε μόλις πέντε ημέρες από σήμερα, στον γνωστό φιλόξενο χώρο των κεντρικών γραφείων της εφημερίδας “Πολίτης” στο κέντρο της Λευκωσίας. 

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα με τα εγκαίνια της έκθεσης “The Art of Reggae”. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 80 από τις καλύτερες αφίσες που προέκυψαν από τους 3 διαγωνισμούς του International Reggae Poster Contest. Συμμετείχαν, συνολικά, περισσότερες από 3000 αφίσες από 101 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τους Michael Thompson και Μαρία Παπαευσταθίου, τους οποίους θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Graphic Stories Cyprus. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της Reggae μουσικής και η υποστήριξη του Alpha Boys School. Η έκθεση “The Art of Reggae” θα πλαισιωθεί από Reggae πάρτυ με τη σφραγίδα των επιτυχημένων DJ της reggae σκηνής, DJ Haji Mike και DJ Johnny Rankin και θα παραμείνει στο χώρο ως τις 15 Μαρτίου 2015.



Θα ακολουθήσει το διήμερο εργαστήριο δημιουργίας έντεχνης αφίσας, από τον Γιώργο Τσαγγάρη και την Ελένη Παναγίδου με θέμα “Η τέχνη της αφίσας ως φορέας ιδεών και οραμάτων”. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 10πμ έως τις 2μμ, το Σάββατο και την Κυριακή. Οι θέσεις του εργαστηρίου έχουν ήδη συμπληρωθεί, όμως η παρακολούθηση του θα είναι ανοικτή για το κοινό έστω και εάν δεν συμμετέχει. Το εργαστήριο στοχεύει στο να δημιουργήσει κλίμα πειραματισμού εξερευνώντας τη σχέση μεταξύ φόρμας, σχεδίου, χρώματος και τυπογραφίας. Τυπογραφικά στοιχεία, κολάζ, μεταξοτυπία, λινοτυπία και μονοτυπία θα προκαλέσουν τους συμμετέχοντες να εργαστούν για τη δημιουργία μιας έντεχνης αφίσας. Το εργαστήρι στηρίζει το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία.

Το κυρίως πρόγραμμα του Graphic Stories Cyprus περιλαμβάνει τις διαλέξεις του Σαββάτου, που ξεκινούν στις 3:30μμ με μια εισαγωγική ομιλία σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς της όλης διοργάνωσης. Και στη συνέχεια ... φως, περισσότερο φως! 
Στο εναρκτήριο λάκτισμα ο ακαδημαϊκός Κλήμης Μαστορίδης αφορμάται από ένα συνδυασμό συνειρμών και νόστου και υποπίπτει στον πειρασμό να μιλήσει για το ρόλο των τριγώνων στην πανοραμική θεώρηση του graphic design.

Ακολούθως το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία της σχεδιαστικής εξέλιξης για την επικοινωνία μιας εμπορικής ταυτότητας, καθώς και της στρατηγικής της προβολής, από τον Ρένο Δημητρίου ο οποίος θα μας μυήσει στα μυστικά της δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας και το πως αυτή μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με το design. 

Ο Δημήτρης Σωτηρίου και ο Περικλής Χριστοφορίδης θα μας δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που δημιουργούνται σχετικά με τον σχεδιασμό συσκευασίας, ενός κυπριακού προϊόντος, το 2030 μ.Χ.. Πως θα είναι τα σημεία πώλησης προϊόντων στο μέλλον; και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην τυπογραφία; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που αν ακολουθηθούν σήμερα στο σχεδιασμό μιας συσκευασίας ή μιας ετικέτας μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο δημιουργικό αποτέλεσμα και καλύτερη εμφάνιση του στα νέα μέσα επικοινωνίας;

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σχεδιαστής, Χάρης Τσέβης, θα βρεθεί κοντά μας για την συνέχεια της εκδήλωσης, ταξιδεύοντας στην Κύπρο αποκλειστικά για το κοινό του GSC. Στόχος του να μας οδηγήσει στο χώρο του Design .. χωρίς αδιέξοδα! Ποια είναι η επιρροή του Arciboldo, του Bruno Munari, του Steve Jobs, του Οδυσσέα Ελύτη, του ανώνυμου Έλληνα ψαρά… και πως το όλον γίνεται μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του;

Μετά το πέρας των διαλέξεων, θα γίνει παρουσίαση νικητήριων έργων του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Art Directors Club, ADC*E, από τον ιδρυτή του “Creative Club Cyprus”, Ρένο Δημητρίου.

Να είστε εκεί!



Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!