Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο, Όψεις του Κόσμου


Ό,τι θα γίνει, όσα θα δούμε

Με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και την κοινωνία,
το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην ύπαιθρο εισέρχεται δυναμικά
στη 14η διοργάνωσή του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Με μοναδικό τους όπλο τα όνειρα και την ποίηση στην τέχνη, περισσότεροι από 40 διακεκριμένοι ανεξάρτητοι δημιουργοί από κάθε γωνιά του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και Κυπρίων, καταθέτουν με το έργο τους μηνύματα και προβληματισμούς με κύριο άξονα τον άνθρωπο που μάχεται στοχεύοντας στην ομορφιά του κόσμου.

Μοναδικοί δημιουργοί, μαγευτικές, έντονες εικόνες, χιούμορ και πειραματισμός, που είναι βέβαιο πως θα συγκινήσουν το κυπριακό κοινό, συγκλίνουν στο φετινό Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο, σε ένα από τα πιο γοητευτικά τοπία του νησιού μας, στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιπάφου, τόπου λατρείας της θεάς Αφροδίτης και μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην έναρξη του φεστιβάλ, η Χριστίνα Παπακυριακού και ο Δημήτρης Σπύρου συναντιούνται στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιπάφου και αφηγούνται οπτικές και μουσικές ιστορίες, εξ ου και ο τίτλος «Visual and Oral Stories», έχοντας κοινό στοιχείο τη χρήση αντικειμένων ως παράγωγων εικόνας και ήχου. Χρησιμοποιώντας έναν «overhead projector», η εικαστικός Χ. Παπακυριακού ζωντανεύει εικόνες, τοπία και χρώματα που ντύνουν τη μουσική του Δ. Σπύρου, που αφηγείται ιστορίες, ποιήματα μέσα από ήχους, φωνές και αντικείμενα που γίνονται τραγούδια. Η όλη δράση γίνεται ζωντανά μέσα από έναν αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, όπου ήχος και εικόνα αλληλεπιδρούν θέτοντας ερωτήματα χωρίς απαντήσεις και απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις…


Τα διαγωνιστικά

Στο καταξιωμένο στη συνείδηση του κυπριακού αλλά και του διεθνούς κοινού φεστιβάλ θα παρουσιαστούν αρκετές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της διεθνούς ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής, καθώς και πλήθος αφιερωμάτων.

Με στόχο να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες του κοινού προσελκύοντας ένα μεγάλο φάσμα θεατών και φέρνοντάς τους σε επαφή με τους σύγχρονους προβληματισμούς, αισθητικές και τεχνικές των κινουμένων σχεδίων, το φεστιβάλ περιλαμβάνει όχι μόνο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, αλλά και κυπριακό. Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από τους σύγχρονους μετρ του είδους, όπως είναι οι Don Hertzfeldt, Konstantin Bronzit, Pierre Herbert, Theodor Ushev και Andreas Hykade. Το κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια, δημιουργήθηκε με στόχο την ανάπτυξη του κυπριακού πεδίου της τέχνης του animation, το οποίο τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τη θέση του στον διεθνή χώρο του κινηματογράφου.

Φέτος, φιλοξενεί περισσότερες από 10 αξιόλογες ταινίες φοιτητών και επαγγελματιών του είδους: ταινίες τους θα δείξουν οι Μαρία Spivak, Sholeh Zahrei, Έλλη Κυριάκου, Πασχάλης Πασχάλη, Ανδρέας Ιωάννου, Κωνσταντίνος Μεσαρίτης, Αφροδίτη Κωνσταντίνου, Ζήνωνας Ιωάννου, Λιασής Καράσαββα, Ελένη Χανδριώτου, Χάρης Φράγκου, Ρεβέκκα Στυλιανού και Νόνη Κοσμά.

Η φετινή διεθνής κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελείται από τη Spela Cadez [Σλοβενία], τον Piotr Dumala [Πολωνία] και την Τώνια Μισιαλή [Κύπρος].

Παγκόσμιες πρεμιέρες

Παράλληλα, το παρόν της στη φετινή 14η έκδοση του φεστιβάλ έρχεται να δώσει με τις ταινίες της μια ομάδα από σκηνοθέτες με έντονη την πολιτική κριτική όπως οι Jalal Maghout, Sarah Saidan, Mario Addis και Tess Martin.

Αντίστοιχα, ο Εσθονός καλλιτέχνης Kaspar Jancis με τη νέα του ταινία Piano και ο Ούγγρος δημιουργός Tamas Patrovic με την ταινία Work in Progress επέλεξαν το φεστιβάλ της Κύπρου για να πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα των ταινιών τους.

Από puppets μέχρι… splatter

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν, πέραν των διαγωνιστικών του προγραμμάτων, και μια σειρά από αφιερώματα, εκθέσεις και ειδικές προβολές. Συγκεκριμένα, έκθεση αφίσας και ρετροσπεκτίβα ταινιών του Piotr Dumala, έκθεση με επιλογή σχεδίων και Puppets της Spela Cadez, που αμφότερα θα προβάλλονται καθημερινά στον κλειστό χώρο της μεσαιωνικής έπαυλης της Παλαιπάφου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο από τις 16-18 Ιουλίου, καθώς επίσης και εκθέσεις στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια.

Το ειδικό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Anim’est Romania με τίτλο «Creepy Animation Night» εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά του animation, περιλαμβάνοντας στη μεταμεσονύχτια προβολή της Παρασκευής αρκετή δόση splatter, εισβολές εξωγήινων, φαντάσματα, μακάβριο, μαύρο χιούμορ και απόκοσμο ερωτισμό.

Σε ειδική προβολή για το κοινό, το ντοκιμαντέρ του Luc Chamberland με θέμα τον Καναδό καρτουνίστα Seth, γνωστό για βιβλία όπως το Palookaville, και έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς διεθνώς σε αυτή τη φόρμα. Στη δουλειά του ο Seth μεταφέρει τον εσωτερικό του κόσμο σε διεισδυτικές και πνευματώδεις ιστορίες με μέσο του το comic book. Εξαιρετικά δημιουργικός και παραγωγικός, έχει στο ενεργητικό του αυτοβιογραφικά κόμικς και βραβευμένα εμπορικά project, καθώς και έργα που αποκαλεί «μικρά χόμπι».



Τα εργαστήρια

Φυσικά για μία ακόμη χρονιά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα εργαστήρια του φεστιβάλ.

  • H Spela Cadez θα καθοδηγήσει εργαστήρι με τίτλο Puppet Animation Workshop στον Αγροτουριστικό Ξενώνα Βασιλιάς Νικοκλής στη Νικόκλεια, το τριήμερο από 13-15 Ιουλίου. Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτις και παραγωγός ανεξάρτητων ταινιών animation Spela Cadez από τη Σλοβενία θα βρεθεί κοντά στο κοινό του φεστιβάλ για να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες της. Το θέμα του εργαστηρίου αφορά τη δημιουργία puppets με τη χρήση απλών υλικών.

  • Το δεύτερο εργαστήρι με τίτλο Αυτοσχεδιαστικό Εργαστήρι Animation θα καθοδηγήσει ο Tamas Patrovic στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια το τριήμερο από 16-18 Ιουλίου. Μια πολύ σημαντική προσωπικότητα του χώρου του animation, ο πολυπράγμων Ούγγρος δημιουργός και ακαδημαϊκός Tamas Patrovic θα μυήσει τους φίλους του φεστιβάλ, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήριο, στα μυστικά του stop motion animation, χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά αντικείμενα και πολλή φαντασία. Τα εργαστήρια απευθύνονται κυρίως σε καλλιτέχνες, επαγγελματίες, καθηγητές και γενικότερα δημιουργούς σχετικούς με τον χώρο του animation. Θα υπάρξει περιορισμένος αριθμός θέσεων, οκτώ [8] στο σύνολο για το κάθε εργαστήρι, οπότε συνιστάται η έγκαιρη κράτηση θέσης. Η κράτηση θέσεων και για τα δυο εργαστήρια θα γίνεται ηλεκτρονικά στο email: info@animafest.com.cy, ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του email αυτού να ζητήσουν και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα καταλύματα και τη διαμονή τους τις ημέρες του φεστιβάλ.

Για το λιλιπούτειο κοινό

Όπως είναι φυσικό, από ένα φεστιβάλ animation δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το παιδικό πρόγραμμα προβολών ταινιών, καθώς και το αντίστοιχο εργαστήρι για παιδιά στον πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Παράλληλα η Παναγιώτα Μιχαήλ θα διεξάγει ένα εργαστήρι με θέμα storyboard /εικονογράφηση για μικρά παιδιά. Οι προβολές και το εργαστήρι για τα παιδιά θα διεξαχθούν από τις 13 έως και τις 15 Ιουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο τηλ. 70002420





Μουσική για το τέλος

Η τελετή λήξης περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Παφος2017. Η Σαββίνα Γιαννάτου με το μουσικό της σχήμα Primavera en Saloniko θα αποχαιρετήσει το κοινό του φεστιβάλ, ανανεώνοντας το ραντεβού των φίλων του animation για το 2016. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα λήξης του φεστιβάλ, το Σάββατο 18 Ιουλίου, στον κύριο χώρο του φεστιβάλ, τη μεσαιωνική αγρέπαυλη στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιπάφου, στα Κούκλια.

Οι δράσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πάφος2017. Αυτή η συνεργασία, η οποία έχει πολλαπλές πτυχές αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα κορυφωθεί το 2017. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου Όψεις του Κόσμου συνδιοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό «Όψεις του Κόσμου» και το «Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή», με την υποστήριξη των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του «Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA» [ASIFA Κύπρου]. Τα χρηματικά βραβεία του διεθνούς και κυπριακού διαγωνιστικού χορηγεί η Ελληνική Τράπεζα.



+ Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ αλλά και πληροφορίες σχετικά με τους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ, τη διαμονή κ.ά., www.animafest.com.cy

Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 05.07.15
#Γραφιστορίες #040
 
 
 
 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!