ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ


Ενημερωτικό δελτίο


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Λευκωσίας συνάντηση των επιστημονικών συνεργατών που ανέλαβαν τη μελέτη της συλλογής και το σχεδιασμό του νέου Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία (Το κτήριο του νέου Μουσείου βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου, αρ. 55 – 59). Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας κυρίου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Στη συνάντηση ενημερώθηκαν για την πρόοδο της μελέτης ο Δήμαρχος και η Συμβουλευτική Επιτροπή του νέου Δημοτικού Μουσείου. Στη συνέχεια συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την πρώτη φάση εκτέλεσης του έργου.

Η ομάδα συνεργατών που ανέλαβαν την μελέτη αποτελείται από τους:
Μουσειολογία: Θεοπίστη Στυλιανού – Lambert και Kατρίν Νικήτα
Μουσειογραφία: Λάρα Άλφα και Ορέστης Λάμπρου
Aποκατάσταση και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Δημήτρης Σοφοκλέους
Η επιμέλεια της συλλογής ανατέθηκε στην Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης με ειδίκευση στη Χαρακτική. Η κυρία Οράτη είναι πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσου στην Αθήνα και επιμελήτρια της συλλογής της Alpha Bank Ελλάδος.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή διαθέτει μια πλούσια συλλογή πέραν των 3,000 αυθεντικών χαρακτικών έργων όλων των τεχνικών της χαρακτικής. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται παλιά βιβλία και χάρτες, εργαλεία όλων των τεχνικών χάραξης, χαραγμένες πλάκες διαφόρων τεχνικών με τις εκτυπώσεις τους, φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα. Στο Μουσείο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές, τα υλικά της καθώς και πιεστήρια χαρακτικής. Θα εκτίθενται χαρακτικά έργα όλων των τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής ξένων και Κύπριων καλλιτεχνών από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στο πλούσιο αρχείο του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μελετητές, ιστορικοί τέχνης καθώς και όσοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής τέχνης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΚΑΘΕ ΕΙΣΦΟΡΑ!
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή δέχεται χορηγίες και εισφορές από απλούς πολίτες, οργανισμούς, εταιρείες και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα. Εκτιμούμε ότι η συνεισφορά του καθενός από εσάς θα συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού έργου για την πόλη της Λευκωσίας.




Τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Σχολή Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή που ανέλαβε την δημιουργία του νέου Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, ίδρυσε ο Χαράκτης Χαμπής στο μικρό χωριό Πλατανίστεια της επαρχίας Λεμεσού το 2007. Η Σχολή και το Μουσείον συνέβαλαν μέχρι σήμερα καθοριστικά στη διάδοση της χαρακτικής τέχνης στην Κύπρο. Στον μακρύ κατάλογο δραστηριοτήτων τους περιλαμβάνονται σημαντικές εκθέσεις και αφιερώματα σε καταξιωμένους Κύπριους και ξένους καλλιτέχνες, διαλέξεις, εξειδικευμένα εργαστήρια, παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τα δωρεάν μαθήματα Χαρακτικής που προσφέρει η Σχολή κάθε Αύγουστο από το 1995 στη μνήμη του Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να µας στηρίξετε επικοινωνήστε μαζί µας:

ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ
(Τετάρτη - Κυριακή: 10:00 - 13:00 / 16:00 - 18:00 )
Τ.Θ. 70747, 3802 Λεμεσός / Τηλ: 25 222772

∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ
(∆ευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 13:00)
(Προσωρινή διεύθυνση επικοινωνίας στη Λευκωσία μέχρι την λειτουργία του νέου Μουσείου)
Λεωφόρος Κέννεντυ 60, ∆ιαµ. 301, Παλλουριώτισσα, 1046, Λευκωσία
Τηλ: 22 439551 / 99 544790

e-mail: info@hambisprintmakingcenter.org.cy
url: www.hambisprintmakingcenter.org.cy


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οδός Αμμοχώστου 55, 57 & 59, εντός των Ενετικών τειχών



Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!