Δυο χρόνια Γραφιστορίες



Πρωτοπορία! Μια μια έννοια που στην καλύτερη περίπτωση στηρίζεται σε τεράστιες φιλοσοφικές και ιστορικές προϋποθέσεις, ενώ στη χειρότερη είναι απλώς παράλογη, σύμφωνα με τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Ο επιφανής Έλληνας φιλόσοφος του περασμένου αιώνα σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του σκιαγράφησε, με την αφοπλιστική αμεσότητα και τον ρεαλισμό που τον διέκρινε, τη σχέση ανάμεσα στην έννοια της πρωτοπορίας και την τέχνη. Πάντοτε επίκαιρος και διαχρονικός χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “Η ιδέα να πάει κανείς πιο μακριά στον τομέα της τέχνης πραγματικά στερείται νοήματος. Κανείς δεν θα πάει ποτέ πιο μακριά από τον Αισχύλο, από τον Μπετόβεν, από τον Ρεμπό. Κανείς δεν θα πάει πιο μακρυά από τον Πύργο του Κάφκα. Μπορούμε να πάμε αλλού. Μπορούμε να πάμε αλλιώς. Δεν μπορούμε όμως να πάμε πιο μακριά.” 


Με αυτά τα λόγια να γυρίζουν στο μυαλό μου, παραμένουσα εν μέσω καλοκαιριού ακόμα στο κλεινόν άστυ, συνειδητοποιώ ότι έχουν περάσει κιόλας δυο χρόνια. Δυο ολόκληρα χρόνια μαζί με τους αναγνώστες της εφημερίδας “Πολίτης”, μαζί με όλους εκείνους που τους αρέσει να ρίχνουν λοξές ματιές στον πολιτισμό μέσα από ανοιχτά Παράθυρα. Ένα τέτοιο “Παράθυρο” πολιτισμού θέλησε να αποτελέσει και η στήλη “Γραφιστορίες” και να αφήσει να πνέυσει ο δημιουργικός αέρας του design και της οπτικής επικοινωνίας στο νησί μας. Ο θεμέλιος λίθος είχε μπει. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα δροσερό αεράκι δεν άργησε, με τη θέληση και τη συμμετοχή όλων εκείνων που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, να γίνει πραγματικός ανεμοστρόβιλος. Λίγους μήνες μετά ακολούθησε η πρώτη Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά το 2015, στον φιλόξενο χώρο της εφημερίδας “Πολίτης” και ένα χρόνο αργότερα η δεύτερη. Ένας θεσμός άρχισε να καθιερώνεται όχι απλά στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας αλλά κατά κύριο λόγο στη συνείδηση των σχεδιαστών που βρήκαν μια αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση, για ανταλλαγή απόψεων και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών. Μέσα από τη λογική αυτή και το πρόσφορο έδαφος που δημιουργήθηκε άρχισε να αναβιώνει και η ανάγκη της θεσμικής εκπροσώπησης του κλάδου μέσα από ένα παγκύπριο επίσημο και μαζικό όργανο, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που αναγνωρίζουν την αξία του design.

Μέσα από τη στήλη “Γραφιστορίες” θέλησα να μοιραστώ αρχικά σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την οπτική επικοινωνία και να αναζητήσω τη δυναμική ενός χώρου που όχι μόνο τον χαρακτήριζε αλλά και τον περιόριζε η εσωστρέφεια του. Αυτή η αλληλεπίδραση γέννησε προσδοκίες για κάτι καλύτερο, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε όσους βρεθήκαμε συνοδοιπόροι στην πορεία αυτή. Δυο χρόνια μετά, σίγουρα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος: και τώρα τι; και τώρα που; και τώρα πόσο πιο μακριά; Η απάντηση είναι απλή, την έχει διατυπώσει πολύ πριν από εμένα ο Καστοριάδης. Ένα ταξίδι δεν είναι μόνο μια στιγμή και δεν είναι σίγουρα ένας προορισμός. “Μπορούμε να πάμε αλλού. Μπορούμε να πάμε αλλιώς.” Μπορούμε τελικά να πάμε όπου θελήσουμε, αρκεί να μην αυθυποβάλλουμε τον εαυτό μας στη χίμαιρα της επίπλαστης πρωτοπορίας. Αυτή είναι και η λογική πίσω από τις “Γραφιστορίες”, κάθε φορά κάτι διαφορετικό, ένας νέος χάρτης στο τραπέζι, ένας νέος προορισμός και ένα ακόμα αλλιώτικο Graphic Stories Cyprus για το 2017. Μείνετε συντονισμένοι.

Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 24.07.16
#Γραφιστορίες #074
 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!