Τυπο-γραφικές μέρες 2016

Η Τυπογραφία είναι η τέχνη και η τεχνική της οργάνωσης των στοιχειών ενός κειμένου, γραμμάτων, αριθμών, σημείων στίξης και άλλων που αποσκοπεί στο να κάνει τον γραπτό λόγο ευκρινή, ευανάγνωστο και ελκυστικό προς τον κάθε αναγνώστη. Η οργάνωση και η διάταξη των στοιχείων αυτών περιλαμβάνει την επιλογή των γραμματοσειρών, το μέγεθός τους, τα μήκη των γραμμών και τα κενά ανάμεσά τους, τις αποστάσεις των λέξεων και των γραμμάτων. Η σημασία της τυπογραφίας για έναν πολιτισμό που κατ’ουσίαν έχει χτιστεί στα θεμέλια του γραπτού λόγου είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πολύ σημαντική. 

Στη βάση της λογικής αυτής, τα Ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, ΕΕΓΓΕ (Ερευνητικό Εργαστήριο για τη Γλώσσα και τη Γραφιστική Επικοινωνία) και ΕΕΣΟΕ (Ερευνητικό Εργαστήριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας) στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν την διημερίδα Τυπο-γραφικές μέρες 2016, με θέμα τον τυπογραφικό και γραφιστικό σχεδιασμό, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου κι ένα εργαστήριο τυπογραφικού σχεδιασμού την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής της διοργάνωσης, θα είναι ο Filip Blažek, γραφίστας/τυπογραφικός σχεδιαστής με έδρα την Πράγα και εκπρόσωπος της Τσεχίας στο διεθνή οργανισμό ATypI. Το πρόγραμμα των διαλέξεων πλαισιώνουν επίσης οι Όμηρος Παναγίδης, Λέκτορας Γραφιστικής Επικοινωνίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γιώργος Σουγλίδης, σύμβουλος branding με διεθνές σχεδιαστικό έργο και Σάββας Ξιναρής, συντονιστής του Προγράμματος Γραφιστικών Τεχνών και Διαφημιστικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Frederick. 


Οι διαλέξεις θα δοθούν στην αγγλική γλώσσα, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο 2, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας, στη Λεμεσό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στο σύνδεσμο: tickets.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο τυπογραφίας με θέμα “Introduction to type design” και εισηγητή τον Filip Blažek, στο Εργαστήριο Γραφιστικής ΕΓΡΑ του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, στην πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό. Το εργαστήριο θα είναι μια εισαγωγή στις βασικές αρχές του τυπογραφικού σχεδιασμού μαζί με πρακτική εξάσκηση για τη δημιουργία μιας απλής γραμματοσειράς, αρχής γενόμενης από τα προσχέδια και μεταβαίνοντας στη συνεχεία στην ψηφιοποίηση και στην επιτυχημένη εξαγωγή μιας λειτουργικής γραμματοσειράς OpenType. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει στις 9.00 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο εργαστήριο της Κυριακής είναι αυστηρά περιορισμένος σε 15 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο εργαστήριο με σειρά προτεραιότητας, στο σύνδεσμο: workshop . Το εργαστήριο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες για τη διημερίδα «Τυπο-γραφικές μέρες 2016» στη σελίδα facebook-event καθώς και στην ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.



Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 09.10.16
#Γραφιστορίες #079


Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!