11.1.18

4o Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 2018Το 4ο κατά σειρά Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ανοίγει τις πύλες της για ένα ακόμα δημιουργικό τριήμερο από 09 - 11 Μαρτίου 2018. Το Graphic Stories Cyprus, αποτελεί ένα θεσμό που τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας αλλά και στη συνείδηση των δημιουργικών επαγγελματιών και φοιτητών της Κύπρου και του εξωτερικού.

Διαλέξεις

Στην 4η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus θα φιλοξενηθούν επτά διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design.

“Hello from the other side
είναι ο τίτλος του θέματος που θα παρουσιάσει ο πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας, των εκδόσεων και του Μάρκετινγκ, Στέφανος Καράγκος, ιδρυτή της εταιρείες XPLAIN. Ο Πάνος Βασιλείου, πολυβραβευμένος σχεδιαστής γραμματοσειρών και ιδρυτής της εταιρίας Parachute θα μιλήσει για το ισχυρό αντίκτυπο που προκύπτει όταν οι γραμματοσειρές γίνονται μέρος του χώρου ταυτότητας και του σχεδιασμού μιας μάρκας, τίτλος της ομιλίας του “The Type that makes the Brand”. Ο Philip De Castan, γνωστός σχεδιαστής και ένας από τους πρώτους γραφίστες που εργάστηκαν στην Κύπρο, θα δώσει το παρόν του με μια ελεύθερη και ειλικρινή συζήτηση με το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις και θέτοντας προβληματισμούς για το παρόν αλλά και το μέλλον της Οπτικής Επικοινωνίας. “Πώς να πουλήσετε την εργασία, σας στον πελάτη, όταν είστε ένας δημιουργικός επαγγελματίας και εργάζεστε στον δημιουργικό τομέα” είναι το θέμα που θα παρουσιάσει η Celine Cabannes, Head of Strategy and Marketing στην εταιρία CandyJar. Ο γνωστός σχεδιαστής και εικονογράφος Rob Snow θα επιχειρήσει μια πνευματώδη και γεμάτη χιούμορ ματιά στη ζωή ενός γραφίστα μέσα από την ομιλία του με τίτλο “Η ζωή ενός γραφίστα σε 15'”. Ο Μέλανδρος Γκανάς, εκδότης κόμικς και εκ των πρωτεργατών του Comicdom Con Athens και ο δημιουργός κόμικς και Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τάσος Αναστασιάδης, θα παρουσιάσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου κόμικς, τόσο από πλευράς σεναρίου, όσο και από πλευράς σχεδιασμού.

Το Graphic Stories Cyprus σε συνεργασία με το Animafest Cyprus παρουσιάζουν το Animated Stories, μία σειρά διαλέξεων, case studies και εργαστηρίων με στόχο την προβολή και την αξία των εφαρμοσμένων τεχνών, της εικονογράφησης και του animation. Τη φετινή πρώτη παρουσίαση με τίτλο “Διαδραστικες τεχνες: απο το Graphic Design στο Animation” θα παρουσιάσει ο Αντρέας Ρωσσίδης ο οποίος ειδικεύεται στο 3D Modeling και στο Digital Sculpting.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στην αίθουσα “Ανδρέας Πατσαλίδης”, την Παρασκευή 09 Μαρτίου 2018, ξεκινούν στις 16:00 και προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ.
Εργαστήρια

Τρία εξειδικευμένα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν κατά τη φετινή διοργάνωση με σκοπό να προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία σε σχέση με τις σύγχρονες πρακτικές του design και της οπτικής επικοινωνίας, καθώς επίσης και ένα παιδικό εργαστήρι.


Ο γνωστός σχεδιαστής και εικονογράφος Rob Snow επισκέπτεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Κύπρο για την επιμέλεια του διήμερου δημιουργικού εργαστηρίου του με θέμα την εικονογράφηση και τίτλο “Χαρτιά, Μολύβια και Πίξελς”. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία στη Λευκωσία, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου κατά τις ώρες 10:00-13:00 & 14:00-17:00.

Ο Νίκος Γαζετάς, σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας και Adobe Certified Expert και Instructor θα είναι ο καθοδηγητής του 2ου εργαστηρίου με τίτλο “Σχεδιασμός Ιστοσελίδων με τη χρήση του InDesign” μέσα από το οποίο θα παρουσιάσει την εύκολη μετάβαση από τα έντυπα στο Διαδίκτυο. Το εργαστήριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία στη Λευκωσία, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου κατά τις ώρες 10:00-15:00.Το 3ο εργαστήριο αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κόμικς, σενάριο και σχεδιασμός, με καθοδηγητές τους Μέλανδρο Γκανά και Τάσο Αναστασιάδη. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου κατά τις ώρες 10:00-13:00 & 14:00-17:00.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά εργαστήριο είναι περιορισμένος. Μέχρι 15 Φεβρουαρίου προσφέρονται σε τιμές early bird, ενώ μέχρι τις 10 Μαρτίου θα ισχύουν οι κανονικές τιμές. Κρατήσεις εισιτηρίων μέσω της ιστοσελίδας: ticket


Παιδικό εργαστήρι
 
Φέτος, για πρώτη φορά, θέλοντας να εγείρουμε το ενδιαφέρον αλλά και τη συνειδητοποίηση σε σχέση με την οπτική επικοινωνία, αλλά και την καλλιέργεια εικαστικής παιδείας σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και με αφορμή το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού, “Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού”, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρονών. Το εργαστήρι θα επιμεληθεί η εικονογράφος Παναγιώτα Μιχαήλ και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 κατά τις ώρες 10:30-12:30, μέγιστος αριθμός 15 άτομα. Το κόστος συμμετοχής για το παιδικό εργαστήριο είναι €10 και οι κρατήσεις γίνονται μέσω της ιστοσελίδας: ticket

Εκθέσεις

“Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού”, είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης και θα περιλαμβάνει τα διακριθέντα έργα που θα προκύψουν από τον 2ο διεθνή διαγωνισμό αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 700 δημιουργοί από 31 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι σχεδιαστές, φοιτητές των κλάδων της οπτικής επικοινωνίας καθώς και μαθητές. Τα εγκαίνια καθώς και η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 09 Μαρτίου 2018, μετά το πέρας των προγραμματισμένων διαλέξεων, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 26 Μαρτίου 2018.

Η δεύτερη προγραμματισμένη έκθεση με τίτλο “Animal Behavior” αφορά έργα του εικονογράφου Rob Snow, εμπνευσμένα από την αγάπη του για τη φύση. Με ανατροπές στους τίτλους και έξυπνη χρήση της διατύπωσης, κάθε εικόνα εισάγει ένα ζώο σε μια αφηρημένη, σουρεαλιστική ή χιουμοριστική σκηνή παιχνιδιού. Ως μια συνοδευτική πτυχή της σειράς των έργων με θέμα τους τα ζώα, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις καρικατούρες του Rob Snow. Μια σειρά γελοιογραφιών διάσημων προσωπικοτήτων που δημιουργήθηκαν για τη σειρά Celebrity Sunday. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία στη Λευκωσία. Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στις 20:00 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και τη διάλεξη του Rob Snow με θέμα της τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Rob, ανεξάρτητος δημιουργικός σχεδιαστής που πωλεί έργα τέχνης μέσω διαδικτύου εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θα αναφερθεί στο πως ορισμένες πτυχές της κουλτούρας της πώλησης POD (Print on Demand) μπορούν να προβληθούν και να συζητηθούν για να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την απίστευτη και τρελή διαδρομή που ονομάζουμε δημιουργική ζωή στο διαδίκτυο. H
έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 21 Μαρτίου 2018.
 


Το Graphic Stories Cyprus τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Τα βραβεία του διαγωνισμού “Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού”, προσφέρουν η Τράπεζα Κύπρου μαζί με την Ελληνική εταιρία γραμματοσειρών Parachute Fonts.

Επίσημοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τράπεζα Κύπρου, Parachute Fonts, Kemanes Printshop.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο site της διοργάνωσης: Graphic Stories CyprusAνασκόπηση του 3ου Graphic Stories Cyprus 2017:
 


[ΕΝ]

The 4th consecutive Conference on Graphic Design and Visual Communication of Cyprus, Graphic Stories Cyprus, opens its doors for another creative weekend from 09 - 11 of March 2018. Graphic Stories Cyprus is an institution that has been established in the last four years in the field of visual communication but also to the consciousness of the creative professionals and students of Cyprus and abroad.

Lectures

In the 4th edition of Graphic Stories Cyprus, seven lectures will be hosted by important creative professionals from Cyprus and abroad, covering a wide range of Visual Arts, Visual Communication and Design. "Hello from the other side" is the title of the lecture presented by the leader in technology, publishing and marketing, Stefanos Karagos, founder of XPLAIN. Panos Vassiliou, the award-winning font designer and founder of Parachute, will talk about the strong impact that fonts have when they become part of the brand identity and brand design, the title of his lecture "The Type that makes the Brand". Philip De Castan, a well-known designer and one of the first graphic designers to work in Cyprus, will be present for an open and sincere conversation with the public, answering questions and raising awareness about the present as well as the future of Visual Communication. "How to sell your work to the client when you are a creative professional working in the creative field" is the theme presented by Celine Cabannes, Head of Strategy and Marketing at CandyJar. Famous designer and illustrator Rob Snow will attempt a witty and humorous look at the life of a graphic artist through his speech titled "The Life of a Graphic Designer in 15mins". Melandros Ganas, comic book publisher and one of the founders of Comicdom Con Athens, and comic book designer and lecturer at the European University of Cyprus, Tasos Anastasiadis, will present the theoretical background of creating a complete comic book both in terms of scripting and design. Graphic Stories Cyprus in collaboration with Animafest Cyprus, present Animated Stories, a series of lectures, case studies and workshops aiming at the promotion and value of applied arts, illustration and animation. This year's first presentation titled "Interactive arts: from Graphic Design to Animation" will be presented by Andreas Rossidis, who specializes in 3D Modeling and Digital Sculpting.

The lectures will be held at the Bank of Cyprus Cultural Foundation, in the "Andreas Patsalidis". Hall, on Friday 09 March 2018, starting at 16:00 and are offered for FREE.

Workshops

Three specialized workshops will be held during this year's event to provide an accumulated and professional level of knowledge and experience in relation to contemporary design and visual communication practices as well as a children's workshop. Famous designer and illustrator Rob Snow will be visiting Cyprus for the second consecutive year for the coordination of his two-day creative workshop on illustration, titled "Papers, Pencils and Pixels". The workshop will take place at the Aigaia School of Art & Design in Nicosia on Saturday 10 and Sunday 11 of March from 10:00-13:00 & 14:00-17:00.

Nikos Gazetas, Visual Communication Designer and Adobe Certified Expert and Instructor will be the leader of the 2nd Workshop entitled "Using InDesign for Web Design" through which he will present the easy path from printed media to the Web. This workshop will take place at the Aigaia School of Art & Design in Nicosia on Saturday 10 and Sunday 11 of March from 10:00-15:00.

The third workshop covers the creation of a complete comic book, including script and design, led by Melandros Ganas and Tassos Anastasiadis. The workshop will be held at the Bank of Cyprus Cultural Foundation in Faneromeni on Saturday 10 and Sunday 11 of March from 10:00-13:00 & 14:00-17:00

The number of participants per workshop is limited. Until 15 of February, early bird prices will be available, and by March 10, normal rates will apply. Book your tickets via the website: ticket

Workshop for children

This year, for the first time, aiming to raise interest and awareness in relation to visual communication, as well as to the development of visual education in a larger part of the population and on the occasion of the international competition, "Writing, the Origins of Civilisation", there will be a workshop organised for school children aged 7-12 years old. The workshop will be managed by the illustrator Panagiota Michael and it will take place at the Bank of Cyprus Cultural Foundation in Faneromeni on Saturday, March 10, 2018, during the hours 10:30-12:30, with a maximum number of 15 attendants. The participation fee for the children's workshop is €10 and bookings can be made through the website: ticket

Exhibitions

"Writing, the Origins of Civilisation", is the title of the first exhibition that will include the distinguished artworks of the 2nd international poster competition organized by Graphic Stories Cyprus. The exhibition will be hosted by the Bank of Cyprus Cultural Foundation, at Faneromeni. The contest attended 700 artists from 31 countries all over the world, including Cypriot designers, visual communication higher education students as well as high school students. The inauguration of the exhibition as well as the award ceremony for the winners will take place on Friday 09 of March, 2018, after the completion of the scheduled lectures, while the exhibition will remain open to the public until the 26 of March, 2018.

The second scheduled exhibition entitled "Animal Behavior" includes artworks by Rob Snow, inspired by his love for nature. With twists on the titles and clever use of wording, each image introduces an animal in an abstract, surreal or humorous scene of word play. As an accompanying aspect to the animal series, the exhibition also highlights several of Rob Snow caricatures of famous celebrities created for the Celebrity Sunday series. The exhibition will be hosted by Aigaia School of Art & Design in Nicosia. Along with the inauguration of the exhibition, which will be held on Saturday 10 of March 2018 at 20:00, the audience will have the opportunity to attend Rob Snow's lecture on copyright. Rob, an independent creative designer who sells artwork over the Internet for more than a decade, will comment on how certain aspects of the Print on Demand sale culture can be viewed and discussed to provide useful insights into the incredible and crazy path we call creative life on the internet. The exhibition will remain open to the public until 21 March 2018.

Graphic Stories Cyprus is held under the auspices of the Cultural Services of the Ministry of Education and Culture of the Republic of Cyprus. The Conference is being held with the support of Bank of Cyprus and the Bank of Cyprus Cultural Foundation. The prizes of the contest "Writing, the Origins of Civilisation" are offered by the Bank of Cyprus together with the Greek font company Parachute Fonts.

Official sponsors of the event are: Cultural Services of the Ministry of Education and Culture of the Republic of Cyprus, Bank of Cyprus, Parachute Fonts, Kemanes Printshop.No comments: