Εργαστήρι καλλιγραφίας | Ειρήνη Γκόνου

Εργαστήριο καλλιγραφίας με την διακεκριμένη καλλιγράφο/εικαστικό Ειρήνη Γκόνου

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, 18:00

Cancellaresca ή καγκελαριακή ή Italic

Η cancellaresca είναι ο τύπος της γραφής που εξελίχθηκε στα σκριπτόρια της παπικής καγκελαρίας τον 15ο αιώνα συνεχίζοντας την παράδοση της Ουμανιστικής. Ο Ferdinando Ruano το 1554 αποκρυσταλλώνει την φόρμα της, την ονομάζει cancellaresca και γίνεται αμέσως δεκτή στους κύκλους των διανοούμενων και της ανώτατης τάξης.

Η καγκελαριακή είναι βασισμένη στο οβάλ σχήμα του σώματος των γραμμάτων της, ελαφρά επικλινής, είναι γραφή που ρέει και γράφεται με ρυθμό με την πένα να σηκώνεται ελάχιστα από το χαρτί. Με αυτά τα χαρακτηριστικά γίνεται η χειρόγραφη προέλευση των τυπογραφικών italics. Στο αρμονικό σώμα του κειμένου οι απολήξεις των γραμμάτων μπορούν να συνεχιστούν με θαρραλέες κινήσεις και να δώσουν μια εικόνα έντονα διακοσμητική με προσωπική διάσταση. 



Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην École Natιοnale Superieure des Beaux-Arts και στην École Nationale Superieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι και παλαιογραφία στο ΙΠΑΜΙΕΤ στην Αθήνα
.

Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία, Αίγυπτο και Κύπρο και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η γραφή ως εικόνα, σύμβολο και φυλαχτό είναι ο τόπος αναφοράς των εικαστικών της αναζητήσεων.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και διδάσκει παράλληλα σε εκπαιδευτικά σεμινάρια την τέχνη των γραμμάτων της ελληνικής, λατινικής και αραβικής καλλιγραφίας και την γραφή ως προσωπική εικαστική έκφραση.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο στούντιο Γραφικών Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διογένης 1, Κτήριο A, 1ος Όροφος, 2404 Έγκωμη.
 

Κρατήσεις θέσεων: s.hadjipapa@euc.ac.cy


 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!