Endless Summer, μια ξεχωριστή έκθεση τέχνης από τον δημιουργό Χάρη Τσέβη

Μια μοναδική έκθεση έργων τέχνης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό της Κύπρου και όχι μόνο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Almyra Hotel στην Πάφο. Ο δημιουργός της, Χάρης Τσέβης, είναι ένας Ελλαδίτης visual designer και καλλιτέχνης του οποίου η δουλειά κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, σπούδασε visual design στην Αθήνα και στο Μιλάνο και σήμερα ζει στην Πάφο. Ο Τσέβης έγινε διάσημος για την ανάπτυξη και καθιέρωση των δικών του καινοτομικών τεχνοτροπιών στα ψηφιακά μωσαϊκά. Έτσι ανάμεσα στους πελάτες του βρίσκει κανείς πολυεθνικές, διεθνή μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του σχεδιαστή έχει μεγάλη αναγνώριση και στο χώρο της τέχνης, καθώς έργα του κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σ’όλον τον κόσμο. Πρόσφατα ανέλαβε τον επανακαθορισμό του branding της ομάδας της Πάφου, Pafos FC. Αυτή  είναι η πρώτη του ατομική έκθεση στην Κύπρο και περιλαμβάνει μια σειρά από μωσαϊκά σε καμβά και έχει τίτλο “Endless Summer”.



 
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη το “Ατέλειωτο Καλοκαίρι” είναι μια σειρά από ψηφιακά μωσαϊκά με θέμα την πιο λαμπρή εποχή του χρόνου. Αναμνήσεις από τα καλοκαίρια και εντυπώσεις για τα καλοκαίρια. Στερεοτυπικές εικόνες με ήλιο, θάλασσα και χαρά ανασυρμένες από παλιά λαϊκά περιοδικά και διαφημίσεις. Κομμάτια από αναμνήσεις ριγμένα άτακτα πάνω στον ψηφιακό καμβά να σηματοδοτούν ένα ένα ό,τι θυμόμαστε, ό,τι ζηλέψαμε, ό,τι χαρήκαμε, ό,τι νοσταλγούμε κι ό,τι άξιζε να διασώσουμε. Εικόνες pop από μια εποχή που προσπαθούσε να δείξει ευμάρεια, αλλά συγκρινόμενη με το σήμερα προκαλεί το μειδίαμα. Πολύχρωμα μοτέλ απ όλο τον κόσμο που ξέμειναν πάνω σε ξεχασμένα highway. Μικρές πισίνες με βατήρες για τις βουτιές που έκοψαν οι νόρμες ασφάλειας. Πετσέτες στην άμμο χωρίς ξαπλώστρες και πρόσωπα νεανικά που σήμερα θα ήταν υπερήλικες. Ινσταντανέ καλοπέρασης που κάποιος αποθανάτισε σε μια polaroid ή ινσταμάτικ. Τα Instagram από τα 50s που όπως πάντα θέλουν να φαντάζουν πιο φωτεινά και πιο ευτυχισμένα. Κι εκείνα του παρελθόντος το καταφέρνουν. Προσπέρασαν τον χρόνο και έγιναν μικρά προσωπικά λιμανάκια. Γυρίζουμε σε αυτά κάθε φορά που αναμετράμε το χρόνο μας.
Τα μωσαϊκά του Ατελείωτου καλοκαιριού υμνούν την ξεγνοιασιά, την ομορφιά, την αθωότητα και τη συνειδητοποίηση της απώλειάς τους, πριν όλα σβήσουν μέσα στην ομίχλη του παρελθόντος. Τελικά υμνούν την μοναδική νεότητα, το μόνο ουσιαστικό κεφάλαιο αυτού του κόσμου, που θα θέλαμε να κρατήσει για πάντα όπως το καλοκαίρι και δε συμβιβαζόμαστε με την απρόσκοπτη κατανάλωση του.

Και μέσα στο καλοκαίρι έρχονται οι Αφροδίτες. Οι μικρές εφήμερες θεές του καλοκαιριού. Είναι ένας ύμνος στην γυναικεία ομορφιά και τις διαφορετικές εκδοχές της Αφροδίτης. Πότε Ουρανία, πότε Πάνδημος, πότε ερωτική, πότε αθώα. Άλλοτε ονειροπόλα κι άλλοτε προκλητική, η Αφροδίτη μου είναι πάντα ένα μωσαϊκό καμωμένο από ψηφίδες από μια ρετρό εικονογραφία της φύσης.
Οι ψηφίδες στις Αφροδίτες εμπεριέχουν λουλούδια, φυτά, φρούτα αλλά και ψάρια, πουλιά ή άλογα που παραπέμπουν στο ρετρό αλλά και το μουσειακό. Η ομορφιά της Αφροδίτης προσπερνά το εφήμερο και μπαίνει στο μουσείο. Δανείζεται κομμάτια από ένα κόσμο ζωγραφισμένο από μελετητές, βιολόγους ή φυσιοδίφες ταιριάζονται για να δώσουν την εικόνα της (ιδανικής καθημερινής.....) γυναίκας που λούζεται στο φως της Κύπρου, κυριολεκτικά και συμβολικά.
Η παλέτα για τις Αφροδίτες είναι κλεμμένη από τις πιο λαμπερές ώρες του Μεσογειακού καλοκαιριού. Μπλε από τα Πότιμα, το Coral Bay και τον Ακάμα, χρυσό από τα ιζηματογενή πετρώματα της Πάφου, μωβ από το Μαραθέφτικο και κόκκινο από τις φράουλες της άνοιξης. Χρώματα που οι γυναίκες αγαπούν, φορούν και υποδύονται. Καταστάσεις ψυχικές και πνευματικές. Εμπειρίες παρελθούσες και μελλοντικές.
Το Ατελείωτο καλοκαίρι και οι Αφροδίτες είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Στην έκθεση του Σεπτέμβρη του 2018 θα παρουσιαστεί ένα πρώτο μέρος τους, αποτέλεσμα της δουλειάς των τελευταίων 3 χρόνων του σχεδιαστή στο νησί. Η υπόσχεση είναι πως τα έργα θα συνεχίσουν να έρχονται όπως εμείς επιστρέφουμε στα ίδια μέρη αναζητώντας την ίδια χαρά, την ίδια φώτιση και την ίδια συγκίνηση.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου, 2018. Θα ανοίξει με ένα πάρτι στο lounge Notios του Almyra Hotel στην Πάφο, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 μμ.
 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τον καλλιτέχνη στον προσωπικό του ιστοχώρο www.tsevis.com


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com 
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 09.09.18
 #Γραφιστορίες #135

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!