Φιλελεύθερος 2021 | Αγγελική Αθανασιάδη - Συνέντευξη στον Γιώργο Τζίβα

Συνέντευξη στον Γιώργο Τζίβα

Εφημερίδα Φιλελευθερος - Μάιος 2021



1. Τί είναι το Graphic Stories Cyprus και τι στόχο έχει;  

Το Graphic Stories Cyprus είναι το καθιερωμένο ετήσιο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας που στοχεύει στην προώθηση και προβολή της Κυπριακής εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό. Το Graphic Stories Cyprus αποτελεί την αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση.

 

2. Πώς και πότε ξεκίνησε;

 

Ζω στην Κύπρο από το 2009, τα πρώτα 5 χρόνια προσπαθώντας να έρθω σε επαφή με συναδέλφους και σε μια έρευνα να αλληλεπιδράσω με την κοινότητα των σχεδιαστών, διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα κενό σε σχέση με την οργάνωση κοινών δράσεων που θα έφερναν την κοινότητα κοντά. Το ευρύτερο κοινό επίσης αγνοούσε και έως ένα βαθμό ακόμα δεν γνωρίζει ποιο είναι το αντικείμενο της δουλειάς ενός σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας. Έτσι το 2015 πραγματοποιήθηκε το 1ο Graphic Stories Cyprus.

 

3. Το Graphic Stories Cyprus διακρίθηκε ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη!

 

Πράγματι, το Graphic Stories Cyprus επιλέχθηκε από το European Festivals Association (EFA) ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη και του απονεμήθηκε για την περίοδο 2019-2021 η ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας EFFE Label. Το EFFE (Ευρώπη για Φεστιβάλ, Φεστιβάλ για την Ευρώπη) είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFA) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

4. Το 7ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories Cyprus, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο στις 21-23 Μαΐου, ωστόσο όμως κάποιες από τις δράσεις του είναι ακόμη ενεργές. Τι παρακολούθησε το κοινό και τι καινοτόμο υπάρχει στο πρόγραμμά του;

 

Το 7ο Graphic Stories Cyprus περιλάμβανε έξι διαλέξεις, πέντε δημιουργικά εργαστήρια, μια ταινία με διεθνείς διακρίσεις, μια διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό και δύο απονομές βραβείων. Το φετινό πρόγραμμα συνδύαζε τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες, όπως είναι η χαρακτική και η καλλιγραφία, με τις πιο σύγχρονες μορφές έκφρασης που είναι το 3Animation. Ταυτόχρονα περιλάμβανε digital marketingbranding και visual identity σε σχέση πάντα με τη οπτική επικοινωνία. Οι δράσεις του φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αιγαία.

Η έκθεση των 50 διακεκριμένων αφισών του 5ουδιεθνή διαγωνισμού του Graphic Stories Cyprus έχει τίτλο “Break Down the Walls”, η οποία θα φιλοξενείται μέχρι και τις 26 Μαΐου, στη Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 856 σχεδιαστέςαπό 49 χώρες του κόσμου, αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση, γεγονός που καθιστά το διαγωνισμό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία.

Το φετινό GraphicStoriesκαινοτόμησε για μια ακόμα φορά, κάνοντας το επόμενο βήμα απευθύνοντας ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας για να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε ένα διαδραστικό installationμε θέμα "Break Down the Walls". Το installation είναι ένας εικονικός τοίχος που έχει διαμορφωθεί  με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να αφήσει επάνω το δικό του μήνυμα και να εκφράσει το πως ένιωσε κατά τη σκληρή περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Με αυτό το project θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον απλό κόσμο, τους πολίτες της Κύπρου να σπάσουν τα εσωτερικά τείχη, με έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και να αποτυπώσουν τις σκέψεις και συναισθήματά τους. Τα εγκαίνια του installationτέλεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας κος Χρύσανθος Φάκας, εκ μέρους του Αξιότιμου Δημάρχου κου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, το Σάββατο 22 Μαΐου2021,στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη. Κατά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε βιντεοπροβολή των έργων της 5ηςδιεθνούς μας έκθεσης αφίσας, με το ομώνυμο θέμα καθώς και liveperformanceαπό ομάδα σύγχρονου χορού. Μέσα από τον χορό και την κίνηση ήθελα να εκφράσω την αντίδραση της ακινητοποίησης της ζωής όλων μας, κατά την περίοδο του εγκλεισμού, καθώς και την απελευθέρωση της ψυχής με ένδοξο τρόπο.Ο τοίχος θα παραμείνει στον χώρο ως και τις 17 Ιουνίου και θα περιμένει να αφήσετε όλοι το μήνυμα σας ενάντια σε ότι μας πόνεσε, μας φόβισε, μας εγκλώβισε!
Στον απόηχο του 6ουσυνεδρίου το 2020, αμέσως μετά, όλοι μας μπήκαμε σε μια περιπέτεια εγκλεισμού και αυτοπεριορισμού. Τώρα έναν χρόνο μετά, γκρεμίσαμε τα τείχη με την πρώτη δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση που ελπίζουμε να σημάνει και τη αρχή του τέλους για αυτή την περιπέτεια!

 

5. DavidCarson  ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές παγκοσμίως ήταν ομιλητής στο 5ο συνέδριο 

Ο DavidCarsonείναι ένας από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρίσιμους σύγχρονους σχεδιαστές, το έργο του οποίου διδάσκεται στα Πανεπιστήμια Διεθνώς και ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για εμάς να έρθει στο νησί και να μιλήσει στο Συνέδριό μας. Ο ίδιος εξέφρασε δημόσια τον θαυμασμό του για το επίπεδο οργάνωσης του συνεδρίου και των ομιλητών του και δε δίστασε να δηλώσει ότι έχουμε φτάσει το επίπεδο των Διεθνών Συνεδρίων. 




6. Παρουσία στο εξωτερικό ως συνέδριο (Μόσχα, Πάτρα, Ντουμπάι, Αθήνα)

 

Το 2018 πραγματοποιήσαμε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό αφίσας του GraphicStoriesCyprus, με τίτλο “Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού” και κατόπιν ταξίδεψε στη Μόσχα και φιλοξενήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Designκαι Τεχνολογίας της Μόσχας, Kosygin, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. 

Το 2019 η δεύτερη διεθνής μας έκθεση αφισών, με τίτλο “GraphicDesign, Αμφισβητώντας την Αντίληψη” ταξίδεψε 2 φορές στην Ελλάδα. Αρχικά ταξίδεψε στην Πάτρα, όπου παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, ICTVC. Επόμενος σταθμός ήταν η Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό και Τεχνολογικό Όμιλο, ΑΚΤΟ.

Τον Νοέμβριο του 2019, το American University in Emirates, στο Dubai, κάλεσε την ομάδα του GraphicStoriesνα πραγματοποιήσει εργαστήρι καλλιτεχνικής αφίσας με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Design“ Semiotics visual metaphor+design”. Οι φοιτητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν καλλιτεχνική αφίσα με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον» όπως ήταν και ο ομώνυμος τίτλος του έκθεση αφίσας του Graphic Stories Cyprus, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου, το 2020.

 


7. Πού απευθύνεται το συνέδριο

 

Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας, των εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών, επαγγελματίες ή φοιτητές, γραφίστες, web designers, εικονογράφους, φωτογράφους, animators, 2D/3designers, τυπογράφους, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστές, marketers, στους συνεργάτες αυτών καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το επάγγελμα του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας.

 

8. Για ποιο λόγο, διαχρονικά, να παρακολουθήσει κάποιος τα συνέδριά σας και τί προσφέρει συνήθως το πρόγραμμα τους;

 

Το Graphic Stories έχει πολυθεματικό χαρακτήρα που αφορά όχι μόνο τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά παράλληλα επιχειρεί να συνδέσει τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο και να αναδείξει θέματα που απασχολούν το κοινό, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι διαλέξεις του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Οπτικής Επικοινωνίας, αναδεικνύοντας το παρόν αλλά και εξερευνώντας το μέλλον της καθώς σημαντικοί δημιουργοί από την Κύπρο και το εξωτερικό παρουσιάζουν το έργο τους και έρχονται σε αλληλεπίδραση με το κοινό. Τα εξειδικευμένα δημιουργικά εργαστήρια προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία σε σχέση με τις σύγχρονες πρακτικές του design. Οι εκθέσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη της σύγχρονης θεματολογίας που αφορά την Οπτική Επικοινωνία, τη δημιουργία κλίματος αναζήτησης και προβληματισμού και συνήθως θίγουν θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

 

9. Τον Μάρτη του 2019 εκδόθηκε το βιβλίο – λεύκωμα Γραφίστορίες. 

Πως προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία;

 

Γραφιστορίες ή αλλιώς Graphic Stories. Ξεκίνησαν ως εβδομαδιαία στήλη με θέμα τη γραφιστική, πήραν σάρκα και οστά και έγιναν η αφορμή για τη Συνάντηση των σχεδιαστών της Κύπρου, ενώ με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε Συνέδριο με διεθνή χαρακτήρα.


Από τον Ιούλιο του 2014, όταν και έγραψα το πρώτο μου άρθρο, είχα γράψει συνολικά 145 άρθρα. Ανάμεσα τους υπήρχαν και συνεντεύξεις σημαντικών και καταξιωμένων σχεδιαστών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο μέσα από την έρευνά μου παρατήρησα ότι υπήρχε μια έλλειψη ελληνικών βιβλίων για την οπτική επικοινωνία στην αγορά και έτσι, αποφάσισα να κάνω το βήμα και να δημιουργήσω μια έκδοση. Η έκδοση συγκεντρώνει 62 θεωρητικά άρθρα σχετικά με τις Γραφικές Τέχνες και την Οπτική Επικοινωνία, καθώς και 28 συνεντεύξεις σημαντικών επαγγελματιών του χώρου, και των τεχνών. Οι Γραφιστορίες είναι ένας πλήρης ελληνόγλωσσος «οδικός χάρτης» της σύγχρονης γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας. 





Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!