Graphic Stories - Γραφιστορίες 
Bιβλίο - Λεύκωμα 


 


Το βιβλίο - λεύκωμα Graphic Stories - Γραφιστορίες [Λευκωσία 2019, σ. 256] της σχεδιάστριας οπτικής επικοινωνίας και συγγραφέως Αγγελικής Αθανασιάδη συγκεντρώνει 62 θεωρητικά άρθρα σχετικά με τις Γραφικές Τέχνες και την Οπτική Επικοινωνία, καθώς και 28 συνεντεύξεις σημαντικών επαγγελματιών του χώρου, και των τεχνών, από το εξωτερικό, την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι Γραφιστορίες ξεκίνησαν μέσα από την ομότιτλη μόνιμη εβδομαδιαία στήλη του Κυριακάτικου πολιτιστικού ένθετου Παράθυρο, της εφημερίδας Πολίτης. Πρόκειται για έναν πλήρη ελληνόγλωσσο «οδικό χάρτη» της σύγχρονης γραφιστικής καθώς περιλαμβάνει κάθε βασική πτυχή της οπτικής επικοινωνίας και της γραφιστικής μέσα από μια πενταετή μελέτη. Στόχος της συγγραφέως είναι να μυήσει και να εξοικειώσει τον αναγνώστη με τη βασική θεματολογία της οπτικής επικοινωνίας και του design, τις σημαντικότερες αρχές, θεωρίες, σχολές, τάσεις και παραμέτρους που σχετίζονται με αυτή, προκαλώντας όχι μόνο την περιέργειά του, αλλά και αποτελώντας το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και αναζήτηση εκ μέρους του αναγνώστη. Οι Γραφιστορίες δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες σχεδιαστές και σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα των Γραφικών Τεχνών και της Οπτικής Επικοινωνίας, αλλά και σε μαθητές, καθώς και σε οποιονδήποτε αναζητεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον δημιουργικό κόσμο των σύγχρονων εικαστικών τεχνών. Οι Γραφιστορίες μπορεί να θεωρηθούν ως ένας σύγχρονος οδηγός αναφοράς, ο πρώτος και μοναδικός στο είδος του, για τις γραφικές τέχνες και την οπτική επικοινωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Το βιβλίο προλογίζουν ο διευθυντής της εφημερίδας Πολίτης κος Διονύσης Διονυσίου, ο σχεδιαστής γραμματοσειρών και ιδρυτής της εταιρίας Parachute Typefoundry, Πάνος Βασιλείου, ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας Χάρης Τσέβης και ο Υφυποργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης της Ελλάδος κος Λευτέρης Κρέτσος.




 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

 

Γραφιστορίες... γράψαµε πολλές! 

Όλα ξεκίνησαν από µια ιδέα. Η ιδέα έγινε όραµα και µε πολλή αφοσίωση και αγάπη έγινε πραγµατικότητα. Χωρίς αρχικό πλάνο, χωρίς στρατηγική. ∆εν µπήκαν χρονικά όρια, µα ούτε και όρια προσφοράς, δεν έγιναν δεύτερες σκέψεις. Όπως ο «έρωτας µε την πρώτη µατιά». Αυτός που σε κάνει να ονειρεύεσαι, να αγωνιάς, να δίνεις και να δίνεσαι, χωρίς να περιµένεις αντάλλαγµα, γιατί το έχεις ήδη. Είναι το συναίσθηµα που σε πληµµυρίζει, είναι το πάθος να δηµιουργήσεις. 

Μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά, οι γραφιστορίες µοιάζουν σαν ένα παιδί που µεγαλώνει! Έγινε εβδοµαδιαία στήλη εφηµερίδας, έγινε συνάντηση, έγινε συνέδριο, έγινε ταξίδι. Ένα ταξίδι από τον Σίσυφο στον Γουτεµβέργιο και από την ψυχολογία της Gestalt στο κίνηµα του Bauhaus. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχηµένου λογοτύπου; Και τελικά «Τις Πταίει;», αν όχι ο δαίµων του τυπογραφείου. Τι σχέση έχουν ο Albert CamusErich Fromm και ο Jean-Paul Sartre µε την αποπλάνηση της κουλτούρας και την αµφισβήτηση της αντίληψης;

Ξετυλίγοντας τον µίτο της Αριάδνης και αφήνοντας πίσω τον φόβο του κενού, το Λεύκωµα που κρατάτε στα χέρια σας, επιχειρεί να συνδυάσει λέξεις και εικόνες, δηµιουργικότητα και πρωτοτυπία, µε µια διάθεση για κριτική και αυτοκριτική, αλλά πάντα, όπως αρµόζει σ’ έναν σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, µε πνεύµα εξωστρέφειας, να ανακαλύψει ίσως το µυστικό πίσω από το αβγό του Κολόµβου. 

Θέατρο του παραλόγου ή Σουρεαλισµός; Generation και Grunge τυπογραφία, αλλά πολλές φορές και το αίσθηµα της προµνησίας, οδήγησαν στο να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και το πολύχρονο ταξίδι να γίνει βιβλίο... Βιβλίο ή λεύκωµα; Λεύκωµα, που φυλάει µέσα στις 256 σελίδες του το καλύτερο άρωµα όλων αυτών των ετών! Τις καλύτερες στιγµές που έγραψαν τη δική τους [γραφ]ιστορία!

 

Η έκδοση υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης της Ελλάδος και την εταιρία γραμματοσειρών Parachute Typefoundry.

 

Το βιβλίο - λεύκωμα Graphic Stories - Γραφιστορίες εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των δημοσίων σχολείων για εκπαιδευτικό σκοπό.

 

+ Οι Γραφιστορίες απέσπασαν Χρυσό Βραβείο σχεδιασμού στα Κυπριακά Βραβεία Design Pygmalion, μέλος του Art Directors Club of Europe, το 2019.

 

Καταστήματα:

ΕΛΛΑΔΑ

Public Stores

Ianos

Parachute Typefoundry – Typeroom


ΚΥΠΡΟΣ

Public Stores
Moufflon bookshop
Aigaia school of art
Αcademic & General Bookshop
Meres Multispace
Soloneion
Kemanes Printshop
Parga Bookcenter
Kallinikeio Museum Athienou
Uniplex Copy
Agrotis Stores
Nasisbooks
MAM
L'Aris Artshop
Mona’s Art


Ευχαριστίες σε όλους όσοι προέβαλαν και προώθησαν το βιβλίο Γραφιστορίες: 


Web:

Check in Cyprus

Παράθυρο - Πολίτης

Φιλελεύθερος

Grartist

Find Glocal

Documento

Monocomic

Cagdi

Kartomania

+design


Έντυπα:

Παράθυρο - εφημερίδα Πολίτης

Η Καθημερινή Κύπρου












Συνεντέυξεις: Αγγελική Αθανασιάδη 

Παρουσιάσεις: Γραφιστορίες


Περισσότερα για τις Γραφιστορίες στο: 


----

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Αγγελική Αθανασιάδη

Σχεδιάστρια Οπτικής Επικοινωνίας / Συγγραφέας /
Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus

Η Αγγελική Αθανασιάδη εργάζεται ως σχεδιάστρια Οπτικής Επικοινωνίας από το 1999. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ [Αθήνα, Ελλάδα] σε συνεργασία με το Middlesex University of London με Master of Arts & Design με θέμα Branding on International Conference Organizing.

Έχοντας αποκτήσει ισχυρό υπόβαθρο στην έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία και στη διαφήµιση, εργάστηκε µε διαφηµιστικές εταιρίες, ως ελεύθερη επαγγελµατίας, καθώς και σε µεγάλα τυπογραφεία της Αθήνας. Έχει συµµετάσχει με έργα της σε εκθέσεις τέχνης και γραφιστικής σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, ΗΑΕ, Κίνα, Κορέα, Ινδονησία, Εκουαδόρ, Σερβία, Μεξικό και Ισπανία, ενώ έχει βραβευθεί στα Κυπριακά Βραβεία Design & Διαφήμισης «Pygmalion» με Χρυσή και Ασημένια διάκριση.

Είναι ιδρυτικό µέλος της Ελληνικής Κοινότητας Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας VCDC - Visual Communication Designers’ Club και µέλος του ∆ιεθνούς Συνδέσµου Εκπαιδευτών Σχεδιασµού C-IDEA. Από το 2016 διοργανώνει το Behance Portfolio Reviews στην Κύπρο. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Cyprus Creative Club (Δημιουργικός Σύνδεσμος Κύπρου), που εκπροσωπεί τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Art Directors Club of Europe (ADC*E).

Ιδρύτρια και Creative Director του ετήσιου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου Graphic Stories Cyprus, µε στόχο τη µετάδοση γνώσεων και εξειδικευµένης τεχνικής κατάρτισης, καθώς και τη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων του graphicdesign και του Design Forum - 10min Design Talk. Έχει εκδώσει το λεύκωµα Graphic Stories - Γραφιστορίες που είναι η πρώτη της συγγραφική δουλειά.

Portfolio: www.behance.net/makadcy
GSC: www.graphicstoriescyprus.com
Blog: http://makadcy.blogspot.com
Επικοινωνία: aggeliki.mk@gmail.com


Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!