Συνέντευξη | Αγγελική Αθανασιάδη 23.04.2015


| Αρχείο |


Graphic Stories Cyprus #1

Πρώτη συνάντηση γραφιστών της Κύπρου στο Graphic Stories Cyprus!


Συνέντευξη της Αγγελικής ΜΚ Αθανασιάδη στην Έλενα Γεωργιάδου

I Love Graphic | 23 Απριλίου 2015

 

H πρώτη Συνάντηση Γραφιστών και Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου. H Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά -Αθανασιάδη-, εμπνευστής και ιδρύτρια του Graphic Stories Cyprus, μας ανοίγει τα χαρτιά της και μας μιλά για την πρωτοβουλία της αυτή σε σχέση με την οπτική επικοινωνία στην Κύπρο.


Ε: Τι είναι το Graphic Stories και τι σκοπό έχει;

Α: Το Graphic Stories Cyprus είναι η υλοποίησης της ιδέας για μια Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, στην Κύπρο. Φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για συνάντηση και αλληλεπίδραση των σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού σε ετήσια βάση και παράλληλα ένα σημείο αναφοράς για το χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Η Κύπρος, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει μιαν άνθιση στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών και της οπτικής επικοινωνίας, τόσο από πλευράς ενδιαφέροντος των νέων οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν το δημιουργικό τους ταλέντο, όσο και από πλευράς επαγγελματιών που αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης και προβολής, στον εγχώριο αλλά και στο διεθνή επιχειρηματικό κόσμο. Το Graphic Stories Cyprus έχει στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και τη δημιουργία γενικότερων δράσεων, οι οποίες θα προωθούν την αξία της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, μέσω της υλοποίησης των πιο πάνω δράσεων θέτει ως εφικτό στόχο και την καλλιέργεια επαγγελματικής ενσυναίσθησης.






Ε: Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να δημιουργήσεις το συνέδριο αυτό;

Α: Θυμάμαι ότι από τα χρόνια ακόμα των σπουδών μου πάντα έψαχνα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με ανθρώπους του χώρου της οπτικής επικοινωνίας και να ανταλλάξω απόψεις ή να πάρω κάτι από αυτά που θα είχαν να μου πουν. Θεωρώ σπουδαίο το γεγονός ότι είχα την δυνατότητα να παρακολουθώ συνέδρια, εκθέσεις, διαλέξεις και να ενημερώνομαι, από το σχετικό με τη γραφιστική, περιοδικό τύπο.

Τα τελευταία 5 χρόνια ζω και εργάζομαι στην Κύπρο ως γραφίστρια, ενώ από τον Ιούλιο του 2014 διατηρώ την στήλη “Γραφιστορίες” στο πολιτιστικό ένθετο Παράθυρο της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Πολίτης. Μέσα από την στήλη αυτή θέλησα να εκφράσω σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα γύρω από ένα τόσο δημιουργικό επάγγελμα, το επάγγελμά μας, τη γραφιστική. Τα άρθρα μου έχουν ως στόχο την πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη σημασία και τη χρησιμότητα του graphic design αλλά και την ενημέρωση για την επικαιρότητα της κοινότητας σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας.

Παράλληλα όμως ένιωθα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι πιο άμεσο και ζωντανό, κάτι που έμοιαζε να λείπει όλα αυτά τα χρόνια από την Κύπρο σε σχέση πάντα με το graphic design. Όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο Robert Peters “Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον”. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της υλοποίησης του Graphic Stories Cyprus.

 
Ε: Στα πλαίσια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε διήμερο εργαστήριο δημιουργίας έντεχνης αφίσας. Πες μας λίγα λόγια γι‘αυτό. 

Α: Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι καθοδηγητές του εργαστηρίου, Γιώργος Τσαγγάρης και Ελένη Παναγίδου, η αφίσα, από τη φύση της, έχει τη δύναμη να επικοινωνεί με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, καταγράφοντας σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας. Προκαλεί, εμπνέει, σατιρίζει, θέτει ερωτήματα, διαμαρτύρεται. Με λίγα λόγια αντιδρά στη ζωή. Γίνεται φορέας κοινωνικών μηνυμάτων και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι η αφορμή για μια δυναμική κοινωνική αλλαγή.

Η έντεχνη αφίσα εκφράζεται με όχημα τις αξίες και τη γραμματική ολόκληρου του φάσματος των εικαστικών και γραφικών τεχνών. Μέσω αυτής, ο δημιουργός της καταθέτει την προσωπική του σφραγίδα, τη δική του φωνή, τα όνειρα του, τις ιδέες του για τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία, σε κλίμα πειραματισμού, να εξερευνήσουν τη σχέση μεταξύ φόρμας, σχεδίου, χρώματος και τυπογραφίας με τη χρήση τυπογραφικών στοιχείων, κολάζ, μεταξοτυπίας, λινοτυπίας και μονοτυπίας. Οι 16 μοναδικές αφίσες, που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες, παρουσιάστηκαν σε έκθεση παράλληλα με το IRPC.


Comments

Popular

Ωκεανός Νημάτων: Μια Συνύπαρξη Μόδας, Τέχνης και Θαλάσσιας Προστασίας

Κύπρος και Ελλάδα εκπροσωπούνται δυναμικά στο World Industrial Design Conference (WIDC) 2024 από το Graphic Stories

Βράβευση του Graphic Stories Cyprus στα Cyprus Responsible Business Awards 2023 για το project "Save & Share"