ICTVC | Τι Είδαμε, Τι Ακούσαμε, Τι Μάθαμε

Ένα ακόμα Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, το 6ο κατά σειρά ICTVC, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Από τις 5 μέχρι και τις 9 Ιουλίου το Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Γραφικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη συμβολή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, οργάνωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας με γενικό θέμα «Συζητάμε προτεραιότητες | Αναπτύσσουμε τον κλάδο». Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες σχεδιαστές, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε και εξειδικευμένα εργαστήρια καθώς και εκθέσεις που αποτέλεσαν για μία ακόμη φορά σημαντικό μέρος της διοργάνωσης. Το ICTVC έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που εξερευνούν θέματα τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας. Από το ξεκίνημά του, τον Ιούνη του 2002, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για την έρευνα, την εκπαίδευση και την πρακτική σε σχέση με την οπτική γλώσσα επικοινωνίας, έχουν συμμετάσχει στο συνέδριο.



Το 6o ICTVC προσέλκυσε ομιλητές υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς χώρους, των οποίων οι διαδρομές συναντώνται στο πεδίο του τυπογραφικού σχεδιασμού. Αυτό αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου. Πολύ σημαντική ήταν η φετινή παρουσία ομιλητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δίνοντας το στίγμα ενός κλάδου που βρίσκοντας γόνιμο έδαφος στο νησί μας αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο. Οι Πασχάλης Πασχάλη, Τάσος Αναστασιάδης, Δήμητρα Εγγλέζου, Άννα Ευσταθίου, Στέλιος Ηρακλέους, Έφη Κυπριανίδου, Φωτεινή Λάρκου, Χρίστος Μάης, Νίκη Σιώκη, Ευανθία Τσελίκα, Γιάννα Χριστοφόρου και φυσικά ο δρ Κλήμης Μαστορίδης, που με την εισαγωγική του ομιλία έδωσε το «εναρκτήριο λάκτισμα» του συνεδρίου, κατέδειξαν τη δυναμική και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας στην Κύπρο. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άφησε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα για την αναγκαιότητα και τη σημασία ανάλογων διοργανώσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός της Κύπρου. Δεν ήταν λίγοι εξάλλου οι επαγγελματίες σχεδιαστές της Κύπρου που ταξίδεψαν μέχρι τη Νύμφη του Θερμαϊκού για να παρακολουθήσουν το συνέδριο. 



Με αφορμή τις πολλαπλές και παράλληλες δραστηριότητες του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε με παλιούς αλλά και νέους φίλους, ανταλλάσσοντας απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες. Άξια μνείας, η ευχάριστη έκπληξη των εγκαινίων της κεντρικής έκθεσης του συνεδρίου με τίτλο «Στέργιος Δελιαλής | 55 Χρόνια Graphics – Χώροι – Κατασκευές και ένα Μουσείο Design», αφιερωμένη φυσικά στον σπουδαίο αυτόν σχεδιαστή, παρουσιάζοντας έργα του μέσα από το συνολικό αρχείο της καριέρας του ανά δεκαετία. Λίγο νωρίτερα από τα εγκαίνια της έκθεσης είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε ένα άκρως συγκινητικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Κωνσταντίνος Καμπούρογλου με θέμα τον Στέργιο Δελιαλή & το Design και τίτλο «Πώς να κλέψετε μια καρέκλα» στον Κινηματογράφο Μακεδονικόν και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η έκθεση, για όσους ενδιαφέρονται, θα διαρκέσει έως και τις 30 Οκτωβρίου 2016. 






Το 6ο ICTVC υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Reading Αγγλίας, το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, την ISTD (International Society of Typographic Designers), την ATypI (Association Typographique Internationale), το IP3 (Institute of Paper, Printing & Publishing), το IIID (International Institute for Information Design), την ΕΓΕ (Ένωση Γραφιστών Ελλάδας), την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας, το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και το Μουσείο Design Θεσσαλονίκης. Συζητάμε προτεραιότητες, αναπτύσσουμε τον κλάδο. 


Η οπτική επικοινωνία αποτελεί πλέον καθιερωμένο γνωστικό αντικείμενο με διαρκή άνθηση της επαγγελματικής πρακτικής, ποικίλα εκπαιδευτικά συστήματα, κριτική έρευνα, τοπικά και διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς, εξειδικευμένα περιοδικά και ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Σε μια πληθώρα πεδίων, η οπτική επικοινωνία εισέρχεται σε περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούνται στρατηγικές αποφάσεις, καθορισμός προτεραιοτήτων για δράση, καθώς και αποσαφήνιση των σχέσεων με συγγενικούς χώρους απασχόλησης.

Μέσα από το θεωρητικό αυτό πλαίσιο που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πλούσια θεματολογία του συνεδρίου και την καταληκτική ομιλία του σπουδαίου Άγγλου σχεδιαστή Neville Brody πέρασε στην Ιστορία και το 6ο ICTVC. Μετά από 5 ήμερες, 89 ομιλητές, 6 εργαστήρια και 6 εκθέσεις, σίγουρα νιώθουμε τυχεροί που το ζήσαμε ξανά, στην Ελλάδα αυτή τη φορά, καθώς στα επόμενα έτη το συνέδριο θα ταξιδέψει σε άλλες χώρες. 

Εις το επανιδείν λοιπόν!



Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 17.07.16
#Γραφιστορίες #073
 


Comments

Popular

Ωκεανός Νημάτων: Μια Συνύπαρξη Μόδας, Τέχνης και Θαλάσσιας Προστασίας

Κύπρος και Ελλάδα εκπροσωπούνται δυναμικά στο World Industrial Design Conference (WIDC) 2024 από το Graphic Stories

Βράβευση του Graphic Stories Cyprus στα Cyprus Responsible Business Awards 2023 για το project "Save & Share"