Νέα εταιρική ταυτότητα για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αέρας ανανέωσης φαίνεται να πνέει το τελευταίο διάστημα για δυο από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές σχολές της Κύπρου, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) που την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο παρουσίασαν την ανανεωμένη οπτική τους ταυτότητα η οποία περιελάμβανε και καινούριο λογότυπο. Τα δυο αυτά πανεπιστήμια, όπως είναι γνωστό, προσφέρουν προγράμματα σπουδών στους κλάδους της γραφιστικής και της οπτικής επικοινωνίας. Η αλλαγή αυτή εκτός από μία πολύ καλά μελετημένη κίνηση εμπορικής στρατηγικής και ανανέωσης αποτελεί παράλληλα και ένα ζωντανό βιωματικό εργαστήριο για τους φοιτητές των συναφών σχολών πάνω στη δημιουργία και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης οπτικής ταυτότητας που αφορά τον φυσικό χώρο στον οποίο αφιερώνουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας τους.


Ξεκινώντας από τη Λεμεσό και το ΤΕΠΑΚ, αφετηρία για τον σχεδιασμό του νέου λογοτύπου αποτέλεσε ψηφιδωτό που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, στο οποίο παρουσιάζεται γυναικεία μορφή να κρατά ένα όργανο μέτρησης, ενώ παράλληλα αναγράφεται η αρχαιοελληνική επιγραφή «ΚΤΙΣΙΣ». Σύμφωνα με το δημιουργικό σκεπτικό, μέσα από την επανάληψη, τον αντικατοπτρισμό και την τοποθέτηση του γραμμικού αυτού στοιχείου, δημιουργείται εσκεμμένα στον ενδιάμεσο αρνητικό τους χώρο το γράμμα «Τ», αρχικό της λέξης Τεχνολογικό, ενώ το αρχικό γράμμα «Π» της λέξης Πανεπιστήμιο είναι, επίσης, εμφανές. Το ίδιο συμβαίνει συνειρμικά και στην αγγλική γλώσσα, καθώς το ίδιο στοιχείο ερμηνεύεται οπτικά ως «C» για Cyprus, «U» για University και «T» για Technology. Η συμμετρική σύνθεση του σημείου αντανακλά έννοιες, όπως η ισότητα και η ισορροπία, ενώ οι δύο αντίθετες αγκύλες που προκύπτουν σχεδιαστικά, ερμηνεύονται και ως «ανοικτές πόρτες», σύμβολο για τη φιλοξενία, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια. Το τελικό σχήμα παραπέμπει, με τρόπο αφαιρετικό, σε κλασσικό κίονα που συχνά δηλώνει τον ακαδημαϊκό χώρο. Για την υφή του συμβόλου χρησιμοποιείται η μετεξέλιξη της ψηφίδας στη σύγχρονη εποχή, με τη δομική χρήση της στην ψηφιακή εικόνα ως pixel. Η σύνθεση των pixels σχεδιάζεται με τρόπο που να προσδίδει την αίσθηση της κίνησης και της συνέχειας σε έναν ζωντανό πανεπιστημιακό οργανισμό, ενώ η χρωματική τους ποικιλία, υπαινίσσεται τη διαφοροποίηση, την ανοχή, την αρμονία και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ως γραμματοσειρά επιλέχθηκε η Roboto Slabregular. Οι χρωματικές επιλογές του λογότυπου βασίζονται στην πλούσια χρωματική γκάμα του ψηφιδωτού της «ΚΤΙΣΙΣ», με το βαθύ σκούρο κόκκινο να παραπέμπει στη μεγαλοπρέπεια και τη δύναμη, το έντονο μπλε στη μεσογειακή θάλασσα που βρέχει την πόλη της Λεμεσού όπου εδρεύει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, το φωτεινό πράσινο που παραπέμπει στην προώθηση της αειφόρου και της περιβαλλοντικής συνείδησης και το ήρεμο γαλάζιο του ουρανού στην ελευθερία και την οικουμενικότητα.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το νέο αυτό μοντέρνο και μινιμαλιστικό λογότυπο σχεδιάστηκε με σκοπό να στηρίξει το όραμα και τη στρατηγική του ιδρύματος που έχει ως στόχο να εγκαθιδρυθεί ως ένα ηγετικό πανεπιστήμιο στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα. Ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει τον ισχυρό δεσμό του πανεπιστημίου με τη χώρα μας. Στο καινούριο αυτό λογότυπο γίνεται η χρήση δυο βασικών χρωμάτων, του κόκκινου και του γκρι, τα οποία υπήρξαν τα χαρακτηριστικά χρώματα του πανεπιστημίου από την ίδρυση του, διατηρώντας έτσι τη σύνδεση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας ομαλής οπτικής συνέχειας με τις μελλοντικές εφαρμογές του. Για τη δημιουργία του λογοτύπου έχει χρησιμοποιηθεί η γραμματοσειρά Futura, που τονίζει τον διεθνή χαρακτήρα και την εξωστρέφεια που θέλει να προβάλλει το πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα γίνεται έξυπνη χρήση του κενού χώρου που ενισχύει την εικόνα του απέριττου και του μοντέρνου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή στη σήμανση και στα δεκαοκτώ κτίρια της πανεπιστημιούπολης του UNIC ενώ είναι υπό έκδοση και το αντίστοιχο brand manual της νέας εταιρικής ταυτότητας.


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 30.04.17
#Γραφιστορίες #095
 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!