ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ – GRAPHIC STORIES | Βιβλίο / Λεύκωμα

ΓΡΑΦΙΣΤΟΡΙΕΣ – GRAPHIC STORIES 

Βιβλίο / Λεύκωμα




Περίληψη


Το βιβλίο - λεύκωμα Graphic Stories - Γραφιστορίες [Λευκωσία 2019, σ. 256] της σχεδιάστριας οπτικής επικοινωνίας και συγγραφέως Αγγελικής Αθανασιάδη συγκεντρώνει 62 θεωρητικά άρθρα σχετικά με τις Γραφικές Τέχνες και την Οπτική Επικοινωνία, καθώς και 28 συνεντεύξεις σημαντικών επαγγελματιών του χώρου, και των τεχνών, από το εξωτερικό, την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για έναν πλήρη ελληνόγλωσσο «οδικό χάρτη» της σύγχρονης γραφιστικής καθώς περιλαμβάνει κάθε βασική πτυχή της οπτικής επικοινωνίας και της γραφιστικής.

Ο στόχος του συγγραφέα είναι να ξεκινήσει και να εξοικειώσει τον αναγνώστη με τα βασικά θέματα της οπτικής επικοινωνίας και του σχεδιασμού, τις πιο σημαντικές αρχές, θεωρίες, σχολές, τάσεις και παραμέτρους που σχετίζονται με αυτόν, προκαλώντας όχι μόνο την περιέργειά του αλλά και την αφορμή για περαιτέρω μελέτη και έρευνα από τον αναγνώστη. Το βιβλίο «Graphic Stories» δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες σχεδιαστές και μαθητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα των Γραφικών Τεχνών και της Οπτικής Επικοινωνίας, αλλά και σε μαθητές γυμνασίου καθώς και σε όσους αναζητούν έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον δημιουργικό κόσμο των σύγχρονων εικαστικών τεχνών. Το "Graphic Stories" μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σύγχρονος οδηγός αναφοράς, ο πρώτος και μοναδικός του είδους του, για τις γραφικές τέχνες και την οπτική επικοινωνία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Γραφιστορίες... γράψαμε πολλές!
Όλα ξεκίνησαν από µια ιδέα. Η ιδέα έγινε όραµα και µε πολλή αφοσίωση και αγάπη έγινε πραγµατικότητα. Χωρίς αρχικό πλάνο, χωρίς στρατηγική. ∆εν µπήκαν χρονικά όρια, µα ούτε και όρια προσφοράς, δεν έγιναν δεύτερες σκέψεις. Όπως ο «έρωτας µε την πρώτη µατιά». Αυτός που σε κάνει να ονειρεύεσαι, να αγωνιάς, να δίνεις και να δίνεσαι, χωρίς να περιµένεις αντάλλαγµα, γιατί το έχεις ήδη. Είναι το συναίσθηµα που σε πληµµυρίζει, είναι το πάθος να δηµιουργήσεις.

Μια ιδέα που πήρε σάρκα και οστά, οι γραφιστορίες µοιάζουν σαν ένα παιδί που µεγαλώνει! Έγινε εβδοµαδιαία στήλη εφηµερίδας, έγινε συνάντηση, έγινε συνέδριο, έγινε ταξίδι. Ένα ταξίδι από τον Σίσυφο στον Γουτεµβέργιο και από την ψυχολογία της Gestalt στο κίνηµα του Bauhaus. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχηµένου λογοτύπου; Και τελικά «Τις Πταίει;», αν όχι ο δαίµων του τυπογραφείου. Τι σχέση έχουν ο Albert Camuso Erich Fromm και ο Jean-Paul Sartre µε την αποπλάνηση της κουλτούρας και την αµφισβήτηση της αντίληψης;

Ξετυλίγοντας τον µίτο της Αριάδνης και αφήνοντας πίσω τον φόβο του κενού, το Λεύκωµα που κρατάτε στα χέρια σας, επιχειρεί να συνδυάσει λέξεις και εικόνες, δηµιουργικότητα και πρωτοτυπία, µε µια διάθεση για κριτική και αυτοκριτική, αλλά πάντα, όπως αρµόζει σ’ έναν σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, µε πνεύµα εξωστρέφειας, να ανακαλύψει ίσως το µυστικό πίσω από το αβγό του Κολόµβου.

Θέατρο του παραλόγου ή Σουρεαλισµός; Generation X και Grunge τυπογραφία, αλλά πολλές φορές και το αίσθηµα της προµνησίας, οδήγησαν στο να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και το πολύχρονο ταξίδι να γίνει βιβλίο... Βιβλίο ή λεύκωµα; Λεύκωµα, που φυλάει µέσα στις 256 σελίδες του το καλύτερο άρωµα όλων αυτών των ετών!
Τις καλύτερες στιγµές που έγραψαν τη δική τους [γραφ]ιστορία!
 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

·       Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί το γεγονός ότι το βιβλίο “Graphic Stories” έχει επιλεγεί από όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου, κρατικά και ιδιωτικά, για να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες τους. Παράλληλα οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική αξία του βιβλίου, το έχει προωθήσει στις πρεσβείες και τα προξενεία της Δημοκρατίας, διεθνώς.

·       Η έκδοση υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης της Ελλάδος και την εταιρία γραμματοσειρών ParachuteTypefoundry.
Το βιβλίο Γραφιστορίες εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των δημοσίων σχολείων για εκπαιδευτικό σκοπό.

·       Οι Γραφιστορίες απέσπασαν Χρυσό Βραβείο σχεδιασμού στα Κυπριακά Βραβεία Design & Διαφήμισης Pygmalion, μέλος του Art Directors Club of Europe, το 2019.


ΠΑΡΟΥΣΙAΣΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

·       Βίντεο προώθησης

·       Παρουσίαση A’ 15|03|19

·       Παρουσίαση B’ 14|12|19

 

      INTERVIEWS | Aggeliki Athanasiadi in:

 

·       RIK1 – Stavros Kyprianou “Πρώτη Ενημέρωση”

·       Plus TV – Christiana Stavrou “Με άλλη ματιά”

·       UCY Voice 95.2 FM – Giannis Kalamidas Education Project

·       Radio ΜεταΔεύτερο – Costas Adamopoulos “Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα”

·       Politis Radio 107.6F – Maniana Kalogerakis Hasta Mañana

·       ΑΠΕ-ΜΠΕ 104.9FM,- Katerina Gianniki Graphic Stories Cyprus The Book – Γραφιστορίες”

·       Disrupt Cyprus “Σε μια συνέντευξη για την οπτική επικοινωνία”

·       Radio ΜεταΔεύτερο – Costas Adamopoulos “Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα” 

·       Plus TV – Christiana Stavrou “Με άλλη ματιά

·       Education Project – Giannis Kalamidas “Αγγελική Αθανασιάδη

·       Politis 107.6FM – Dimitris Georgiou “Σε μια συνέντευξη για την οπτική επικοινωνία”

 

Βιογραφικό Συγγραφέα


Αγγελική Αθανασιάδη

Σχεδιάστρια Οπτικής Επικοινωνίας / Συγγραφέας / Ιδρύτρια & Creative Director του Διεθνούς Συνεδρίου Οπτικής Επικοινωνίας “Graphic Stories”

Η Αγγελική Αθανασιάδη είναι σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας με MA(Hons) στο Branding, από το Middlesex University of London.

Έχοντας αποκτήσει ένα ισχυρό υπόβαθρο στην έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία και τη διαφήμιση, συνεργάστηκε με διαφημιστικά γραφεία, ως freelancer, καθώς και με μεγάλα τυπογραφεία στην Αθήνα. Έχει εργαστεί ως Assistant Art Director στις Αττικές Εκδόσεις, στο περιοδικό PC Magazine και έχει συνεργαστεί με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Novartis, Pharmanel, Menarini, UCB.

Η Αγγελική είναι πιστοποιημένη ως "Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης" από την ΑνΑΔ [Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου] και συνεργάζεται με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου ως εκπαιδευτής γραφικών τεχνών για το πρόγραμμα “The STEAMers”.

Είναι ιδρυτικό μέλος του VCDC.gr, μέλος του C-IDEA International Trainers Association και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Cyprus Creative Club, που είναι ο κυπριακός εκπρόσωπος του Art Director Clubof Europe [ADC*E]. Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κριτικής επιτροπής του ADC*E καθώς και ως μέλος της κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις αφισών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, ΗΑΕ, Κίνα, Κορέα, Ινδονησία, Εκουαδόρ, Σερβία, Μεξικό και Ισπανία με πάνω από 100 έργα της και έχει βραβευτεί στα Κυπριακά Βραβεία & Σχεδιασμός Διαφήμισης "Πυγμαλίων" με χρυσή και ασημένια διάκριση.

Η Αγγελική είναι ιδρύτρια και Creative Director του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories, με στόχο τη μετάδοση γνώσεων και εξειδικευμένης τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και τη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων στην οπτική επικοινωνία. Επίσης είναι δημιουργός και διοργανώτρια του Design Forum "10 min Design Talks" και έχει διοργανώσει το "Behance Portfolio Reviews" στην Κύπρο. Το βιβλίο - λεύκωμα "Graphic Stories - Γραφιστορίες", είναι το πρώτο συγγραφικό της έργο με 62 θεωρητικά άρθρα και 28 συνεντεύξεις σημαντικών δημιουργών.

Τον Μάρτιο του 2022 εκπροσώπησε την Ελλάδα με δύο έργα της για τη συμμετοχή της Ελληνικής Πρεσβείας στην έκθεση EUNIC [EU National Institutes for Culture] Κίνας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Together for Peace», στην Πολωνική Πρεσβεία στο Πεκίνο. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν συνολικά 21 αφίσες από 14 συνολικά Πρεσβείες και Ινστιτούτα Πολιτισμού της EΕ, για την αλληλεγγύη των χωρών με τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!