Μια σύνθεση εφαρμοσμένων τεχνών & τεχνολογικής έκρηξης - Graphic Stories ConFest 10

Graphic Stories - Destinat10n
10o Διεθνές Συνέδριο - Φεστιβάλ Οπτικής Επικοινωνίας
Λευκωσία, 8-10|03|2024
Επετειακή Έκδοση: 10 χρόνια Graphic Stories
10 Χρόνια Καινοτομίας στη Σύγχρονη Επικοινωνία
www.graphicstories.org

Μια Εκπληκτική Σύνθεση Εφαρμοσμένων Τεχνών & Τεχνολογικής Έκρηξης!



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το επετειακό 10ο Διεθνές Συνέδριο - Φεστιβάλ Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories, το τριήμερο 8-10 Μαρτίου, στη Λευκωσία. 

 


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και είχαμε την τιμή να προλογίσουν οι Κος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Έφορος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ο Κος Δημήτρης Σκουρίδης, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας και η Κα Έλενα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Το επετειακό Graphic Stories παρουσίασε και κάλυψε εύρος θεματικών που απασχολούν όλους τους δημιουργικούς τομείς μέσα από διαλέξεις και εξειδικευμένα εργαστήρια.


Δέκα (10) διαλέξεις οι οποίες εμβάθυναν σε θέματα επίκαιρα τα οποία απασχολούν όλους μας, όπως: ο προβληματισμός για τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην καλλιτεχνική δημιουργία, οι επιπτώσεις της μηχανοποίησης στον σχεδιασμό, τα games, η δυνατή προβολή στα social media κ.ά, ενώ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Creative Europe - Δημιουργική Ευρώπη” από τον Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων για τους δημιουργικούς τομείς. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι Σάββας  Χατζηχριστοφή - Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Neapolis, Στέφανος Καράγκος CEO of XPLAIN - Technology, Marketing, and Media Pioneer, Βαγγέλης Γέττος- Νομικός & Συγγραφέας, Agnieszka Ziemiszewska - καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνών Νέων Μέσων στην Πολωνο-Ιαπωνική Ακαδημία Τεχνολογίας Πληροφορικής στη Βαρσοβία, Mane Tatulyan Συγγραφέας, Φιλόσοφος και Designer από την Αρμενία, Αντρέας Άππιος - Graphic Designer, Mike Hajimichael Καθηγητής/Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Σπύρος Δρακάτος - Designer & Worldbuilder, Χρίστος Νίκας - Social Media Marketer και Designer, Μιχάλης Καρακατσάνης - Λειτουργός του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων. 




Μετά τις προγραμματισμένες διαλέξεις προβλήθηκε ντοκιμαντέρ το οποίο δημιουργήθηκε για τα δέκα χρόνια προσφοράς του Graphic Stories, θέλοντας να αναδείξει την επίδραση και τη σημασία του στον κόσμο της οπτικής επικοινωνίας, τόσο της Κύπρου, αλλά και παγκόσμια. Μέσω των συνεντεύξεων σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου, που άφησαν το αποτύπωμά τους στο Graphic Stories, όπως οι David Carson, Julia Kahl, Rob Snow, Yossi Lemel, Κώστας Μάντζαλος, Πάνος Βασιλείου, Χάρης Τσέβης, Βασίλης Βασιλειάδης, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Στέφανος Καράγκος, Διονύσης Διονυσίου, Ειρήνη Γκόνου, Αρτέμης Ρούσος και Αποστόλης Κουρουπάκης καθώς και των διοργανωτών Αγγελικής Αθανασιάδη και Μίλτου Καρρά, επισημαίνονται οι πιο σημαντικές στιγμές όλων των ετών, οι προκλήσεις και η πολυμορφία που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του Graphic Stories. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη δέσμευση του Graphic Stories στην προώθηση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αναζήτησης νέων ορίων στον συναρπαστικό κόσμο του design και της τεχνολογίας.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Δεξίωση Δικτύωσης που πρόσφερε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, και προσέδωσε χώρο στο κοινό ευκαιρίες για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών καθώς και σχετικών πληροφοριών.

 

Πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) δημιουργικά εργαστήρια, αναφορικά καθένα από αυτά: δημιουργία σεναρίου για επιτραπέζια και video παιχνίδια από τον Σπύρο Δρακάτο, εξειδικευμένο εργαστήριο χρήσης τεχνητής νοημοσύνης από τον Στέφανο Καράγκο, ανθρώπινη βιβλιοθήκη από τον Βαγγέλη Γέττο & εργαστήρια για παιδιά: εμπειρία στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα [AR/VR] από τον Περικλή Τσέγνκ - Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνιδρυτής του STEM Education Cyprus και εικονογράφηση παραμυθιού με θέμα τον «Προορισμό», από την εικονογράφο Παναγιώτα Μιχαήλ.




Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο της εφημερίδας Πολίτης, το Σάββατο 9 Μαρτίου, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής και επετειακής έκθεσης αφισών του Graphic Stories από τον Υποψήφιο Αντιδήμαρχο Λευκωσίας, Kο Χρύσανθο Φάκα, ενώ το παρόν έδωσε και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Κος Νίκος Τορναρίτης.

Μέσα από την αναδρομική μας έκθεση το κοινό είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει τις καλύτερες αφίσες από τις εκθέσεις που πραγματοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το Graphic Stories, με θεματικές κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως: "Λευκωσία, η πόλη της ουτοπίας", "Γραφή, το έναυσμα του πολιτισμού", "Graphic Design: Αμφισβητώντας την αντίληψη", "Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος - ένα μέλλον", "Γκρεμίστε τα τείχη", "Ανεκτικότητα" και "Η δύναμη των νέων". Επιπλέον, η επετειακή έκθεσή μας με θέμα "Προορισμός", με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχεδιαστών, μεταφέρει το κοινό σε αφηρημένες και συναισθηματικές κατευθύνσεις, επισημαίνοντας τη σημασία του ταξιδιού ως έκφρασης πολιτιστικών και προσωπικών προορισμών.

Η έκθεση αφισών, με πάνω από 100 έργα, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένα διαδραστικό installation που μεταφέρει τους θεατές στον χρόνο και τους επιτρέπει να ανακαλύψουν όλο το οπτικό υλικό των προηγούμενων δράσεών μας από το 2015 μέχρι σήμερα.


Παράλληλες δραστηριότητες συνόδευσαν αυτό το δημιουργικό ταξίδι στον χρόνο, με μουσική εμπειρία σε ήχους reggae από τον μοναδικό DJ HajiMike και μια εξαιρετική ζωντανή παράσταση από τη σύγχρονη ομάδα χορού του London School of Ballet. Στον χώρο επίσης φιλοξενούνται και τα έργα των παιδιών που φιλοτέχνησαν για τις αναγκες του project "Book Artivists / Αλχημιστές των βιβλίων", με τέσσερις διαφορετικές θεματικές σε συνεργασία με τον οργανισμό «Μικρός Οδυσσέας».

 

Όλες οι δραστηριότητες του τριημέρου φιλοξενήθηκαν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας της Κύπρου, στο ισόγειο της εφημερίδας "Πολίτης" και στο STEM Education Cyprus, στη Λευκωσία.

Το Graphic Stories ConFest 10 τελεί Υπό την Αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Δήμου Λευκωσίας.

 

Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο της εφημερίδας Πολίτης και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 9 Απριλίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες: 09:30-17:00.



Bronze Sponsor

Kemanes Printshop

 

Χορηγοί / Υποστηρικτές
Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ONEK, Cyprus Computer Society, Institution of Engineering and Technology [IET]

 

Χώροι Φιλοξενίας:

Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρουεφημερίδα Πολίτης, STEM Education Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας
Εφημερίδα Πολίτης, Ραδιόφωνο Πολίτης 107.6, ΡΙΚ, Ergodotisi, Expo GR, 
Digital Tree Media, FastForward & Avant Garde
 
Υπό την Αιγίδα
Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Δήμος Λευκωσίας




Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!