Κοινωνικός Σχεδιασμός | Social Design





Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τον  πόλεμο που χώρισε την Κύπρο στα δυο και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον ξεριζωμό και την προσφυγιά και όμως ακόμα και σήμερα το νησί μας παραμένει διαιρεμένο. Η εικόνα δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε και για τη “γειτονιά” μας που μαστίζεται από πολέμους και εμφύλιους σπαραγμούς, Παλαιστίνη, Ουκρανία, Συρία. 

Και όμως κάπου μέσα σε όλα αυτά κάποιοι μιλάνε για Design. Για το λεγόμενο Social Design (Κοινωνικός Σχεδιασμός). Τι είναι όμως και ποιους αφορά το Social Design; Από την πλευρά της γραφιστικής, αφορά το σχεδιασμό κατά τον οποίο ο Designer/Σχεδιαστής που έχει επίγνωση του ρόλου του και της ευθύνης του απέναντι στην κοινωνία χρησιμοποιεί την δημιουργικότητα και τις σχεδιαστικές του δεξιότητες προκειμένου να περάσει μηνύματα, να αφυπνίσει, να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται και αν είναι δυνατόν να επιφέρει μία μετρήσιμη κοινωνική αλλαγή.

Το design εξ ορισμού έχει ως σημείο αναφοράς το κοινωνικό σύνολο, ειδικότερα όμως στην περίπτωση του Social Graphic Design έχει να κάνει με το ποιες κοινωνικές δεσμεύσεις καλείται ή επιθυμεί ο σχεδιαστής να αναλάβει. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει φανερή η τάση όλο και περισσότερων σχεδιαστών να συμμετέχουν εθελοντικά σε προγράμματα, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες ενεργούς κοινωνικής δράσης.

Ήδη από τη δεκαετία του '40 κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και κυβερνητικές οργανώσεις που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία δράσης μέσα από διαφημίσεις ή άλλα προγράμματα επικοινωνίας. Οι σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας καλούνται να θέσουν τη δημιουργική τους σκέψη και δράση στην υπηρεσία της κοινωνίας. Θέματα όπως η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, το AIDS, η κακοποίηση γυναικών, τα ναρκωτικά, ο καρκίνος του μαστού, ο πόλεμος, το πρόβλημα των προσφύγων και των αγνοουμένων, είναι μερικά μόνο που αφορούν τον Κοινωνικό Σχεδιασμό.

Ποιους αφορά το Social Graphic Design; Σίγουρα όχι μόνο τους σχεδιαστές, έστω και αν αυτοί καλούνται να θέσουν τις δεξιότητες που τους διακρίνουν, στην επίλυση προβλημάτων επικοινωνίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η πρώτη ομάδα άμεσης συνάφειας έχει να κάνει με τις εταιρίες παραγωγής διαφημίσεων, τη βιομηχανία του θεάματος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις μη κυβερνητικές ή κερδοσκοπικές οργανώσεις, τους συνδέσμους καταναλωτών και κάθε άλλης μορφής κοινωνική οργάνωση τοπικού ή μη, χαρακτήρα. Η επιτυχία της εκάστοτε πρωτοβουλίας έχει να κάνει με τη δραστηριοποίηση των κοινωνικών φορέων γύρω από θέματα άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος και τελικά μας αφορά όλους ως ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Το Design είναι η κοινή γλώσσα εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γη, οφείλει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του στην διαφορετικότητα των δημιουργών του και στις ετερόκλητες ρίζες τους, αλλά δεν γνωρίζει σύνορα, δεσμεύσεις, θρησκείες ή πράσινες γραμμές.
Η αξία του Design αποτυπώνεται με σαφήνεια μέσα από τα λεγόμενα ενός από τους μέντορες του κοινωνικά υπεύθυνου σχεδιασμού, του Victor Papanek “Το Design έχει γίνει το πιο ισχυρό εργαλείο με το οποίο ο άνθρωπος διαμορφώνει τα εργαλεία και το περιβάλλον του και, κατ 'επέκταση, την κοινωνία και τον εαυτό του. Οι σχεδιαστές έχουν την ευθύνη και την ικανότητα να προκαλέσουν πραγματική αλλαγή στον κόσμο μέσω του καλού Design”.

Νabil Μendjeli | Αλγερία
Για τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας Graphic Stories Cyprus 2017 | Nicosia, the city of Utopia
 





Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" 27.07.2014 | "Παράθυρο" - Γραφιστορίες 
#Γραφιστορίες #002


Translation | Μετάφραση: Achilleas Karras | Αχιλλέας Καρράς
Translation editing | Επιμέλεια μτφ: Miltos Karras | Μίλτος Καρράς




Graphic Stories | Γραφιστορίες


Aggeliki MK Athanasiadi | Αγγελική ΜK Αθανασιάδη

Since 2009 I live and work in Cyprus. Throught the Sunday issue of newspaper "Politis", one of the largest in Cyprus, I can express thoughts, ideas and feelings about graphic design. My articles are destigned to inform the general public about the importance and usefulness of graphic design and update the community of visual communication designers about the latest news. For this, I want to thank the director of issue of the newspaper, Mr. Dionysis Dionysiou.

Ζω και εργάζομαι στην Κύπρο από το 2009. Μέσα από την εφημερίδα "Πολίτης της Κυριακής", μιας από τις μεγαλύτερες σε αναγνωσιμότητα στην Κύπρο, μπορώ να εκφράζω σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα γύρω από ένα τόσο δημιουργικό επάγγελμα, το επάγγελμά μου, τη γραφιστική [graphic design]. Τα άρθρα μου έχουν ως στόχο την πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη σημασία και τη χρησιμότητα του graphic design αλλά και την  ενημέρωση για την επικαιρότητα της κοινότητας σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας. Για τη δυνατότητα αυτή που μου δόθηκε θέλω να ευχαριστήσω τον σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας, κο Διονύση Διονυσίου.

Από τις 31/08/2014 οι "Γραφιστορίες" θα φιλοξενούνται στο ένθετο πολιτιστικό έντυπο "Παράθυρο" του "Πολίτη της Κυριακής".


Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!