2ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας


Ο Ελβετός γλωσσολόγος Ferdinand de Saussure, ιδρυτής της μοντέρνας γλωσσολογίας και του στρουκτουραλισμού, όρισε την έννοια της Σημειωτικής (Semiotics) ως τη μελέτη της ύπαρξης ή μεταφορικά της ζωής των σημείων μέσα στην κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι η λέξη χρησιμοποιείται με την έννοια αυτή κατά τον 17ο αιώνα από τον Άγγλο φιλόσοφο John Locke, η ιδέα της Σημειωτικής ως μια διεπιστημονική μεθοδολογία για την εξέταση των φαινομένων σε διάφορους τομείς εμφανίστηκε μόνο στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, παράλληλα, με το έργο των Saussure και του Αμερικανού φιλόσοφου Charles Sanders Peirce.

Η Σημειωτική είναι η επιστήμη που μελετά τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συμβολικών συστημάτων στο σύνολό τους και έχει ως αντικείμενό οτιδήποτε χρησιμοποιείται με κάποια σημασία και υποκαθιστά κάτι άλλο. Η γλώσσα, η κυκλοφοριακή σήμανση, η μουσική, το θέατρο, οι κοινωνικές συμβάσεις, ακόμα και οι τελετουργικές συμπεριφορές είναι μερικά μόνο από τα συστήματα διαχείρισης σημασιών, που ως τέτοια μελετώνται από τη Σημειωτική για την επικοινωνιακή τους λειτουργία. Αντικείμενο της Σημειωτικής είναι το πώς τα άτομα αποδίδουν, κωδικοποιούν και ανταλλάσσουν σημασίες και νοήματα. Ο όρος σημείο αναφέρεται σε οποιαδήποτε οντότητα η οποία φέρει ή στην οποία αποδίδεται ένα συγκεκριμένο νόημα όπως για παράδειγμα οι πινακίδες και οι σημάνσεις, οι διαφημίσεις, οι χειρονομίες και οι λέξεις ή ακόμα και μια ιδέα ή μια σκέψη.






Έχοντας ως στόχο τη διάδοση της επιστημονικής μελέτης για την Οπτική Επικοινωνία μέσα από τον χώρο των σημείων, το 2ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας διεξάγεται από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης προσπάθειας που διοργανώθηκε πριν από τρία χρόνια από το ΤΕΠΑΚ και πάλι στη Λεμεσό. Με την προκλητική αλλά και προφητική θεματική Culture of Seduction [the seduction of culture] φιλοδοξεί να προβάλει την πολιτισμική διάσταση των επικοινωνιακών συστημάτων, γλωσσικών και μη γλωσσικών. Μέσα στο σαγηνευτικό μετα-οικονομικό περιβάλλον της κρίσης, οι σημειωτικές όψεις και η ‘σαγήνη’ της οπτικής επικοινωνίας, η οποία πείθει τον αναγνώστη να δράσει με θετικό ή αρνητικό τρόπο, πολλές φορές ακόμη και με κατευθυνόμενα μέσα, συνθέτουν ένα χώρο όπου ακραίες καταστάσεις αναδεικνύονται και όπου τίθενται περιστασιακά ακόμη και ηθικά διλήμματα.

Σκοπός του συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Σημειωτική Ένωση, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών είναι να εξετάσει μέσα από μία σημειωτική προσέγγιση τον τρόπο με τον οποίο γλωσσικά (κείμενο/τυπογραφία), μη γλωσσικά (εικόνα), ηχητικά και κινησιολογικά σημεία συνεργούν για τη σύνθεση ‘σαγηνευτικών’ μηνυμάτων στην οπτική επικοινωνία, και θέτουν ερωτήματα του τύπου ‘ποιος είναι ο σαγηνευτής’ και ‘ποιοι σαγηνεύονται από τα πολυσημειωτικά/πολυτροπικά μηνύματα’. Με συμμετοχή επιστημόνων (σημειολόγων, επικοινωνιολόγων και ειδικών στην οπτική επικοινωνία) από περισσότερες από 14 χώρες και με κεντρικούς ομιλητές καταξιωμένους σημειολόγους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Ελλάδα, το συνέδριο φιλοδοξεί να τοποθετήσει για τρεις ημέρες την Κύπρο στο επίκεντρο των επιστημονικών διεργασιών για την οπτική επικοινωνία και την επιστημονική της μελέτη, θεωρητική και εφαρμοσμένη.


Επιπρόσθετα, και για πρώτη φορά, το συνέδριο φιλοξενεί έκθεση με 23 αφίσες από καταξιωμένους σχεδιαστές, οι οποίοι ερμήνευσαν γραφιστικά τη θεματική του συνεδρίου, «Culture of Seduction [the seduction of culture]», «Η σαγήνη της κουλτούρας [η κουλτούρα της σαγήνης]». Η αντιπαραβολή και η συνύπαρξη της επιστημονικής έρευνας με το γραφιστικό σχεδιασμό αποτελεί βήμα για διάλογο και περεταίρω διερεύνηση στο ευρύτερο πεδίο της Οπτικής Επικοινωνίας. 


Οι καλλιτέχνες-σχεδιαστές από τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τη Σλοβακία που εκθέτουν τη δουλειά τους είναι, με αλφαβητική σειρά, οι: Χρίστος Ανδρέου, Δημήτρης Αρβανίτης, Marcel Bencik, Ρένος Δημητρίου, Άρτεμις Ελευθεριάδου, Ευριπίδης Ζαντίδης, Κυριάκος Καραμαλάκος, Μαριάννα Καφαρίδου, Μύρια Κονναρή, Πάρις Κούτσικος, Νικόλας Λαμπούρης, Jeff Leak, Elamine Maecha, Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά, Θησέας Μουζουρόπουλος, Χριστίνα Ολυμπίου, Άγγελος Παναγίδης, Όμηρος Παναγίδης, Ασπασία Παπαδήμα, Γιώργος Σουγλίδης, Κάλυ Σώζου, Στέφανος Τζιάπρας και Αρτέμης Ψαθάς.

Η έκθεση θα συνυπάρξει με το συνέδριο και χωρικά, στο αίθριο έξω από τις αίθουσες διεξαγωγής των ανακοινώσεων του συνεδρίου, στο Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη γωνία των οδών Θέμιδος και Ιφιγενείας, στη Λεμεσό και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 16 Οκτωβρίου 2015.

Τη διοργάνωση της έκθεσης υποστηρίζουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, τα Ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος (ΣΟΕ και ΕΕΓΓΕ), η United Designs Alliance, το τυπογραφείο Laser Graphics και το «The Copy Shop».

Πληροφορίες: 
www.icsvc-conference.com και στα τηλέφωνα: 2500 2223 & 2500 2530.






Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 06.09.15
#Γραφιστορίες #046
 
 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!