Ανακοίνωση από το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή
Σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2015 αναφορικά με την παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος λειτουργίας της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια, η Σχολή – Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή δικαιώνεται πλήρως. Σοβαρότατες ευθύνες καταλογίζονται τόσο στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού όσο και την Κοινοτική Αρχή Πλατανίστειας.
Συγκεκριμένα η Επίτροπος Διοικήσεως παραθέτει λεπτομερώς στην εντεκασέλιδη έκθεσή της όλα τα συμβάντα παρενόχλησης που προκλήθηκαν από την Κοινοτική Αρχή Πλατατανίστειας προς το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή τεκμηριώνοντας τα ένα προς ένα. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
1. «…υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους της Επαρχιακής Διοίκησης να επιληφθεί κατά τρόπο συνολικό και οριστικό» και ότι «η προσέγγιση της ήταν αποσπασματική και περιορισμένη».
2. «…συμπεριφορές και πρακτικές που απαξίωναν το σεβασμό στη τέχνη και τον πολιτισμό, την προσφορά της Σχολής- Μουσείου και τη σημασία των δραστηριοτήτων τους».
3. «…η Επαρχιακή Διοίκηση απέφυγε να συνδράμει διαμεσολαβητικά και εποικοδομητικά για την αναγκαία εξομάλυνση, τη συνύπαρξη και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Σχολής-Μουσείου.»
4. «…Η Επαρχιακή Διοίκηση εξέλαβε το ρόλο και τις αρμοδιότητες της ιδιαίτερα στενά και αγνόησε την ευθύνη της ως δημόσιας αρχής, εγγύτερης στο Κοινοτικό Συμβούλιο από οποιαδήποτε άλλη, να συνεισφέρει ουσιαστικά για την άρση εκείνων των παραγόντων που συνιστούσαν συνθήκες επισφαλείς για την καλλιτεχνική δημιουργία και προσφορά. Με την αποχή της ή και την προσπάθεια τήρησης ουδέτερης στάσης, έναντι των καταγγελλόμενων περιστατικών ή υποβάθμισης τους σε ιδιωτικές διαφορές, ενώ στρέφονται κατά φορέα πολιτισμού, η Επαρχιακή Διοίκηση εξέφρασε αδιαφορία για τις συνέπειες των περιστατικών, δεν απέκλεισε με προληπτική πολιτική/ μέτρα τις πιθανότητες επανάληψης και δημιούργησε ακόμα και εντυπώσεις μεροληψίας».
5. «…Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής-Μουσείου, με αναφορές στη συχνότητα τους, στη φύση και στη συνέχεια τους, διατήρησαν επί μακρόν ένα δυσχερές, αρνητικά φορτισμένο κλίμα έντονης δυσπιστίας, το οποίο πέραν από τη διατάραξη των κοινωνικών σχέσεων σε μια μικρή κοινότητα, επιβάρυνε ιδιαίτερα το περιβάλλον εκπλήρωσης της αποστολής της Σχολής-Μουσείου. Η Επαρχιακή Διοίκηση ουδόλως υπεισήλθε σε όλα αυτά.»
6. Η Επίτροπος αναφέρεται επίσης στην παρέμβαση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο Υπουργείο Εσωτερικών, την οποία θεωρεί ότι «...υπό τις περιστάσεις ήταν εξαιρετικής σημασίας.» Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η Γενική Διευθύντρια δεν χαρακτήρισε μόνο απαράδεκτη την κατάσταση στη κοινότητα Πλατανίστειας. Αναφέρθηκε σε παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και επεσήμανε το σημαντικότερο, αλλά και αυτονόητο, ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους, που εμποδίζει την αποστολή τους, αντιστρατεύεται την ίδια την κρατική πολιτιστική πολιτική»
7. «…Συνακόλουθα θεωρώ ότι η επανόρθωση, η αποκατάσταση και η προληπτική πολιτική, είναι ζητήματα για τα οποία χρειάζονται ακόμη αποδοτικές πρωτοβουλίες από την Επαρχιακή Διοίκηση έχοντας υπόψη τη διάσταση της σημασίας της Σχολής-Μουσείου στον πολιτισμό και αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί αλλά και να διευκολύνεται στις δραστηριότητες της, σε περιβάλλον προσιτό, φιλικό και ποιοτικό, για να επιτελεί την αποστολή της, να τη διευρύνει και να την αναδεικνύει, στο ευρύτερο κοινό. Αναφέρεται ειδικά, ότι: "η πρόσοψη της Σχολής-Μουσείου και η είσοδος της πρέπει να μην παρεμποδίζονται ή επηρεάζονται από οτιδήποτε ή η πλατεία, ούτε ασφαλώς να παρενοχλούνται οι επισκέπτες ή να αποκλείονται τα οχήματα τους.»
Σας παραθέτουμε αυτούσια την έκθεση ως συμπλήρωμα των προηγούμενων δημοσιευμάτων σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και είναι στη διάθεσή σας προς δημοσίεση. (αρχείο pdf)
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και τους συνεργάτες του Γραφείου της, την Αστυνομία Κύπρου, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και τους αμέτρητους φίλους της Σχολής Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή για την συμπαράσταση τους, όπως επίσης και τα ΜΜΕ για την ενημέρωση και διάδοση του ζητήματος.
Δ.Σ. Σχολή Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή
Comments