World Design Day Cyprus 2017 #2

Τα τελευταία χρόνια η έννοια του design, περνώντας στο καθημερινό λεξιλόγιο μας, έχει λάβει αρκετές ερμηνείες που ενίοτε μπορεί να θεωρηθούν και αποπροσανατολιστικές. Το design δεν είναι μόδα, αν και βέβαια αφορά και αυτή, με την ευρύτερη σημασία του. Το design ως έννοια αλλά και ως πρακτική μπορεί να θεωρηθεί πολυσυλλεκτική καθώς βρίσκει εφαρμογή σε μια πληθώρα καταστάσεων. Ο σχεδιασμός όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στη γλώσσα μας, αφορά την επινόηση, τη δημιουργία, την εκτέλεση ή την κατασκευή σύμφωνα με κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο. Επίσης δύναται να εμπεριέχει και την νοητική σύλληψη που έχει συγκεκριμένο σκοπό και πρόθεση ή να αφορά μια καθορισμένη λειτουργία και γενικά αποσκοπεί στην επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, επικοινωνιακού ή μη. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε πει και ο ιδρυτής της Apple, της εταιρίας που αποθέωσε το design σε κάθε της προϊόν και οδήγησε τη βιομηχανία της σύγχρονης τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην νέα χιλιετία, ο Steve Jobs, «design δεν είναι μόνο το πως φαίνεται και τι αίσθηση σου αφήνει ένα προϊόν, design είναι το πώς λειτουργεί».
Στη λογική αυτή το ερευνητικό εργαστήρι του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Art + Design: elearning lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει τη δεύτερη ετήσια εκδήλωση για το World Design Day Cyprus. To WDDC έχει ως σκοπό να καταδείξει τη συμβολή των κλάδων του σχεδιασμού στην ποιότητα ζωής καθώς και στην πολιτισμική, κοινωνική αλλά και οικονομική ζωή της σύγχρονης Κυπριακής κοινωνίας. Η σημαντική αυτή για τους κλάδους του σχεδιασμού εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017, στο ισόγειο του κτηρίου Τάσσος Παπαδόπουλος (Αμφιθέατρο 1) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό, από τις 6:30μμ έως τις 9:30μμ.
Ο τομέας του σχεδιασμού είναι εγγενώς διεπιστημονικός, και ως εκ τούτου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως των εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του επικοινωνιακού σχεδιασμού, του μηχανολογικού σχεδιασμού, της γραφιστικής επικοινωνίας, του σχεδιασμού μόδας, του σχεδιασμού ηλεκτρονικών παιχνιδιών, της αρχιτεκτονικής της πληροφορίας, του βιομηχανικού σχεδιασμού, του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, του σχεδιασμού αλληλεπίδρασης, της εσωτερικής διακόσμησης, της αρχιτεκτονικής τοπίου, του σχεδιασμού φωτισμού, της κινητικής γραφιστικής (motion graphics), του σχεδιασμού προϊόντων, του σχεδιασμού διαδικασιών, του σχεδιασμού υπηρεσιών, του σχεδιασμού λογισμικών, του σχεδιασμού ήχων, του πολεοδομικού σχεδιασμού, του σχεδιασμού ευχρησίας και ιστοσελίδων (user experience – user interface) - για να αναφέρουμε ορισμένους μόνο κλάδους.
Η εκδήλωση για το World Design Day Cyprus ευελπιστεί να προσφέρει μια δημόσια πλατφόρμα για τη διάδοση των καινοτόμων έργων και επιτευγμάτων Κυπρίων σχεδιαστών από διαφορετικούς τομείς, την προώθηση του Κυπριακού σχεδίου που είναι θεμελιωμένο σε κοινωνικό, ηθικό, περιβαλλοντικό και συμπεριληπτικό (κατά των αποκλεισμών και διακρίσεων) χαρακτήρα. Έχει ως στόχο την ανάδειξη των κλάδων σχεδιασμού και τη συμβολή τους στην ποιότητα ζωής καθώς και στην πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Κυπριακής κοινωνίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρωτίστης σημασίας είναι και η ευαισθητοποίηση της Κυπριακής κοινωνίας όσον αφορά τη σχεδιαστική σκέψη και διαδικασία.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν σχεδιαστές διαφόρων ειδικοτήτων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό: Κατερίνα Καβάζη - architectural and interior designer, Desislava Mincheva - graphic designer, Kριστίνα Αποστόλου Mοχιανάκη - product designer, Μαρία Α. Αριστείδου - graphic designer, Στέλλα Νικοδήμου - graphic designer. Κρατήσεις θέσεων για την εκδήλωση γίνονται στον σύνδεσμο: tickets ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση περιλαμβάνονται στους συνδέσμους: wddc_fb και wddc2017 .





Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 09.04.17
#Γραφιστορίες #094
 
 

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!