Milton Glaser ... a graphic designer in New York

Ο Milton Glaser είναι ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και διεθνώς. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις, ενώ αρκετά από αυτά αποτελούν μόνιμα εκθέματα σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες, έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ενώ το 2004 βραβεύτηκε για τη συνολική του προσφορά στο design από το Cooper Hewitt National Design Museum. Το 2009 του δόθηκε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όντας ο πρώτος γραφίστας που έλαβε το βραβείο αυτό.

Δημιουργός ενός εκ των πλέον αναγνωρίσιμων, αλλά και αντιγραφθέντων λογοτύπων παγκοσμίως, του γνωστού “I ♥ NY”, ο Milton Glaser αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ανήσυχου σχεδιαστή που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αλλά προσπαθεί συνεχώς να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο και να εξερευνά νέες φόρμες και τεχνικές επικοινωνίας. Όπως πολύ χαρακτηριστικά έχει πει ο ίδιος: “Πηγαίνω για δουλειά κάθε πρωί με την πιθανότητα να μάθω κάτι που δεν γνωρίζω ήδη. Εάν κοιτάξετε ένα πρόβλημα ως ευκαιρία για να δείξετε αυτό που ήδη γνωρίζετε, τότε αυτό είναι ανώφελο. Πρέπει να εξετάζετε κάθε πρόβλημα και να σκέφτεστε το τι μπορείτε να μάθετε μέσα από αυτό. Και αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα, ξεχάστε το και μην το κάνετε”. 





Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν τα ποσοστά εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη ήταν πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα η πόλη να θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη, ενώ από οικονομικής απόψεως ο αντίστοιχος δήμος είχε φτάσει στα πρόθυρα της πτώχευσης. Το 1977, ανατέθηκε από τον δήμο της Νέας Υόρκης στο διαφημιστικό γραφείο Wells Rich Greene, μια καμπάνια που είχε ως στόχο να αυξήσει τον τουρισμό και να βελτιώσει την εικόνα της πόλης. Το γραφείο αυτό προσέλαβε τον Glaser για να σχεδιάσει ένα λογότυπο για τους σκοπούς της διαφημιστικής αυτής εκστρατείας. Στο δρόμο για τη συνάντηση, στο πίσω κάθισμα ενός ταξί, ο Glaser συνέλαβε την ιδέα για το μετέπειτα διάσημο λογότυπο και το σχεδίασε σε ένα πρόχειρο χαρτί. Η αγάπη του όμως για τη Νέα Υόρκη ήταν τόσο μεγάλη που έδωσε το έργο του στην πόλη δωρεάν, ελπίζοντας ότι θα αποτελούσε δημόσια περιουσία. 

Σήμερα, το λογότυπο που ανήκει στην Υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης της πολιτείας αποφέρει στη Νέα Υόρκη, κέρδη 30 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, καθώς έχει γίνει ένα σύμβολο άμεσα συνυφασμένο με αυτή και μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς και εικόνας. Έχει αναπαραχθεί σε μπλουζάκια, καπέλα και κάθε είδους αναμνηστικά, ενώ πολλές είναι και οι απομιμήσεις της βασικής ιδέας του λογοτύπου, που έχουν ωθήσει την Πολιτεία της Νέας Υόρκης στην υποβολή περισσότερων από 3.000 μηνύσεων εναντίον τους.




Ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του, από το 1966, αποτελεί η αφίσα που σχεδίασε για το LP "Greatest Hits" του Bob Dylan. Ήταν μια από τις πρώτες αφίσες του Glaser και απεικονίζει το προφίλ του προσώπου του Bob με ψυχεδελικά, στρογγυλά μαλλιά, με το “Dylan” γραμμένο στο κάτω μέρος με μία από τις γραμματοσειρές του ίδιου του σχεδιαστή. Η αφίσα είχε τυπωθεί σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα και αποτελεί σήμερα έργο συλλεκτικής αξίας.

Πρόσφατα ξεκίνησε η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, με τίτλο Milton Glaser Posters, που περιλαμβάνει περισσότερες από 450 αφίσες του σχεδιαστή, από το 1965 έως το 2017 που συνδυάζουν την εννοιολογική αυστηρότητα και την πρωτοτυπία με την μαεστρία της οπτικής γλώσσας και το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης. Ακούραστος και πάντα ανοικτός σε κάθε είδους νέες προκλήσεις δηλώνει ότι “Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το ταλέντο ως ένα ανεξάρτητο στοιχείο, αλλά το ταλέντο σε σχέση με τη θέληση, την επιθυμία και την επιμονή. Το ταλέντο χωρίς αυτά τα στοιχεία εξαφανίζεται ενώ ακόμη και το μέτριο ταλέντο με αυτά τα χαρακτηριστικά μεγαλώνει”.



Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com 
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 25.03.18
 #Γραφιστορίες #124



Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!