Τα Ελληνικά κινούμενα σχέδια μετά το Annecy
Η λειτουργία ελληνικού περιπτέρου στο μεγαλύτερο και πιο φημισμένο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Annecy (12-17 Ιουνίου 2017) είναι μόνο η αρχή μιας συνεχούς εξωστρεφούς πορείας για τους Έλληνες δημιουργούς. Η πρωτοβουλία της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ Κύπρου, καθώς και τα αντίστοιχα Φεστιβάλ ανιμέισον σε Ελλάδα & Κύπρο, έβαλε τους απανταχού Έλληνες στο χάρτη των διεθνών συμπαραγωγών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών animation.
Mε δύο ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ (ΑΙΝΙΓΜΑ των Α. Ντούσια και Α. Φατούρου και ΕΘΝΟΦΟΒΙΑ του Γ. Ζιόγκα), δεκατέσσερα σχέδια παραγωγής και τέσσερις ολοκληρωμένες ταινίες Eλλήνων και Κυπρίων δημιουργών, η παρουσίαση της ελληνικής παραγωγής μέσω της Δράσης #GreekAnimationRocks έδωσε την εικόνα εξόδου από την κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων.
Η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ οργάνωσε ειδική προβολή του επιχειρησιακού σχεδίου στήριξης των διεθνών συμπαραγωγών στη χώρα μας (Territory Focus) με παρουσιάσεις των σχεδίων παραγωγής που αναζητούν συμπαραγωγούς, των ταινιών που αναζητούν διανομή, των διεθνών φεστιβάλ που διοργανώνονται στη χώρα μας και αναζητούν νέες ταινίες υψηλού επιπέδου, των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για διεθνή δικτύωση και των φορέων χρηματοδότησης συμπαραγωγών στην Ελλάδα.
Καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί και παραγωγοί αλλά και νέα ταλέντα παρουσίασαν το έργο τους μέσω των προβολών του φεστιβάλ, των προβολών στη βιντεοθήκη της Αγοράς MIFA, της παρουσίασης GreekAnimationRocks στο Territory Focus της 15ης Ιουνίου και με συναντήσεις ένας προς ένα στο φιλόξενο ελληνικό περίπτερο, όπου παρατέθηκε δεξίωση με μεζέδες την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Οι επίδοξοι συμπαραγωγοί και συνεργάτες των Ελλήνων δημιουργών βρήκαν στο ελληνικό περίπτερο πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τα σχέδια παραγωγής και τα έργα που αναζητούν διανομή και αρκετές συναντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης αναμένεται να αποδώσουν καρπούς για τη χρηματοδότηση ελληνικών δημιουργιών.
Ο Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Βασίλης Καραμητσάνης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την προσέλευση των επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων στο ελληνικό περίπτερο και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν απτές επαγγελματικές συμφωνίες χάρη στην ορατότητα που απέκτησε η ελληνική παραγωγή μέσω της Δράσης GreekAnimationRocks. Υποστήριξε επίσης ότι οι ελληνικές ταινίες που επιλέχτηκαν για το διαγωνιστικό πρόγραμμα είχαν όλα τα προσόντα για να βραβευθούν και, παρότι επιστρέφουν χωρίς βραβείο, κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμηση των ομοτέχνων τους, κάτι που διαπιστώθηκε τόσο στις συνεντεύξεις των δημιουργών που διοργάνωσε το φεστιβάλ όσο και στην επιλογή τους ως διαγωνιζόμενες σε άλλα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων ανά τον κόσμο. Επισήμανε επίσης ότι η ταινία Loving Vincent, συμπαραγωγή Πολωνίας και Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Annecy, έχει και ελληνική συμμετοχή αφού ένα στα τρία καρέ της ταινίας έχουν ζωγραφιστεί από Έλληνες εικαστικούς στο StudioBauhaus, μια ελληνική εταιρία παραγωγής που εδρεύει στο Κορωπί.
Η Δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία εκπροσωπήθηκε στο Territory Focus από τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης στη Γενεύη κ. Έφη Θεοδωροπούλου, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Όπως είναι φυσικό, η επικοινωνία με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ελληνική παραγωγή θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής και την καθιέρωση του brand Greek Animation, κυρίως όμως θα επιδιωχθεί το κλείσιμο της χρηματοδότησης σχεδίων παραγωγής το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν στη χώρα μας εστίες απασχόλησης δημιουργικών ταλέντων ως εναλλακτική της προσφοράς που τώρα μονοπωλείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας.
Κύριος σκοπός της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινούμενου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και πάσης φύσεως συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.
Δείτε την Ελληνική Συμμετοχή στην Αγορά Animation του Annecy (ΜIFA): Annecy
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΤΕ ΓΕΝΕΥΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, ANNECY (12-17/6/ 2017), ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ
Από τις 12-17 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη γαλλική πόλη Annecy, το εγνωσμένου κύρους, ’’Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy’’.
Πρόκειται για το σημαντικότερο στο είδος του φεστιβάλ, παγκοσμίως, το οποίο ιδρύθηκε το 1960 και αποτελεί έκτοτε ‘σημείο αναφοράς’ και ‘πόλο έλξης’ για περισσότερους από 115 χιλιάδες επισκέπτες, κατά τη διάρκεια του οποίου, 9 χιλιάδες περίπου διαπιστευμένοι επαγγελματίες του κλάδου, από 85 διαφορετικές χώρες, ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν το έργο τους, διαγωνίζονται, βραβεύονται, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, συνάπτουν συμφωνίες και επικοινωνούν διαδραστικά με το κοινό.
Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχε από ελληνικής πλευράς, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ (Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων), η οποία συνιστά αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΑΜΚΕ) και διαθέτει πολυετή, επιτυχημένη πορεία και παρουσία στο χώρο, αναπτύσσοντας σημαντική και πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως πχ: διοργάνωση του ετήσιου εορτασμού για την ‘Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων’ στην Ελλάδα, συγγραφή σεναρίων για ταινίες κινουμένων σχεδίων, επιμέλεια/ συγγραφή βιβλίων για την ιστορία κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ κ.α.
Στόχος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ αποτελεί η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινούμενου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη βοήθεια όλων των διαθέσιμων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ανωτέρω Φεστιβάλ, στις 15 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε και διοργανώθηκε από την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γαλλικού Ινστιτούτου, ειδική εκδήλωση υπό τον τίτλο ‘’Greek Animation Rocks’’.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, κ. Βασίλης Καραμητσάνης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το μέχρι στιγμής έργο της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στο όραμα, στις προκλήσεις αλλά και στις μελλοντικές δραστηριότητες της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρίας, σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές περιβάλλον.
Τη συζήτηση διηύθυνε, με ρόλο συντονιστή, ο Αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, κ. Παναγιώτης Κυριακουλάκος, ο οποίος παρουσίασε λεπτομερώς το επιτελούμενο έργο της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, με έμφαση, κυρίως, στις εκπαιδευτικού/ παιδαγωγικού χαρακτήρα δράσεις/ προγράμματα.
Στο πάνελ συμμετείχαν προβάλλοντας δείγματα ταινιών κινουμένων σχεδίων/ ελληνικές συμμετοχές και επικοινωνώντας διαδραστικά με το κοινό, οι εξής ομιλητές :
Αναστασία Δημητρά, Ανιμέιτορ, διαχειρίστρια της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ,
Βασίλης Κρουστάλης, καλλ. Διευθυντής Be There- Corfu Animation Festival, μέλος ΓΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ,
Μαρία Ανεστοπούλου, Διευθύντρια Animasyros, Διεθνές Φεστιβάλ & Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων, μέλος ΔΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ,
Βίκυ Μίχα, Παραγωγός.
Τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας εκπροσώπησε, η επικεφαλής του ΓΤΕ Γενεύης, η οποία, κατά την ομιλία της, τόνισε, εισαγωγικά, τη σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy, η οποία πιστοποιείται μέσω της αύξησης της παραγωγής των κινουμένων σχεδίων στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ηπείρου, ο αριθμός των εκπροσώπων της οποίας, στο εν λόγω Φεστιβάλ, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο, ήδη από το 2005.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy συνδυάζει όλα τα στοιχεία μιας παγκόσμιας σκηνής κινουμένων σχεδίων και αποτελεί ως διοργάνωση ‘σημείο αναφοράς’ μιας ραγδαίας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη’’ σημείωσε η υπογράφουσα. "Τα Κινούμενα Σχέδια δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και έχουν συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής στο Hollywood, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπορική επιτυχία του εν λόγω εξαιρετικά καινοτόμου πεδίου" πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε, ενδελεχώς, στα θεσμικά όργανα, τα οποία χρηματοδοτούν τον τομέα Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα, όπως πχ το ΕΚΟΜΕ, το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, η ΕΡΤ, ο ΟΤΕ net και η Creative Europe Media.
Ολοκληρώνοντας, εξήρε την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ για τη συμμετοχή/ παρουσία της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy, καθώς -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- ‘’προσθέτει μια νέα διάσταση στο καινοτόμο περιβάλλον των Κινουμένων Σχεδίων’’, ενώ δεν παρέλειψε αναφορά στην πολύτιμη συμβολή όλων όσων υποστηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία όπως πχ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ διέθετε ειδικό περίπτερο/ εκθετήριο, στο οποίο διανεμήθηκε πληροφοριακό υλικό και φιλοξενήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες, αποτελώντας ‘πόλο έλξης’ για μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και κοινού.
Mε δύο ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ (ΑΙΝΙΓΜΑ των Α. Ντούσια και Α. Φατούρου και ΕΘΝΟΦΟΒΙΑ του Γ. Ζιόγκα), δεκατέσσερα σχέδια παραγωγής και τέσσερις ολοκληρωμένες ταινίες Eλλήνων και Κυπρίων δημιουργών, η παρουσίαση της ελληνικής παραγωγής μέσω της Δράσης #GreekAnimationRocks έδωσε την εικόνα εξόδου από την κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων.
Η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ οργάνωσε ειδική προβολή του επιχειρησιακού σχεδίου στήριξης των διεθνών συμπαραγωγών στη χώρα μας (Territory Focus) με παρουσιάσεις των σχεδίων παραγωγής που αναζητούν συμπαραγωγούς, των ταινιών που αναζητούν διανομή, των διεθνών φεστιβάλ που διοργανώνονται στη χώρα μας και αναζητούν νέες ταινίες υψηλού επιπέδου, των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για διεθνή δικτύωση και των φορέων χρηματοδότησης συμπαραγωγών στην Ελλάδα.
Καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί και παραγωγοί αλλά και νέα ταλέντα παρουσίασαν το έργο τους μέσω των προβολών του φεστιβάλ, των προβολών στη βιντεοθήκη της Αγοράς MIFA, της παρουσίασης GreekAnimationRocks στο Territory Focus της 15ης Ιουνίου και με συναντήσεις ένας προς ένα στο φιλόξενο ελληνικό περίπτερο, όπου παρατέθηκε δεξίωση με μεζέδες την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Οι επίδοξοι συμπαραγωγοί και συνεργάτες των Ελλήνων δημιουργών βρήκαν στο ελληνικό περίπτερο πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τα σχέδια παραγωγής και τα έργα που αναζητούν διανομή και αρκετές συναντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης αναμένεται να αποδώσουν καρπούς για τη χρηματοδότηση ελληνικών δημιουργιών.
Ο Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Βασίλης Καραμητσάνης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την προσέλευση των επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων στο ελληνικό περίπτερο και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν απτές επαγγελματικές συμφωνίες χάρη στην ορατότητα που απέκτησε η ελληνική παραγωγή μέσω της Δράσης GreekAnimationRocks. Υποστήριξε επίσης ότι οι ελληνικές ταινίες που επιλέχτηκαν για το διαγωνιστικό πρόγραμμα είχαν όλα τα προσόντα για να βραβευθούν και, παρότι επιστρέφουν χωρίς βραβείο, κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμηση των ομοτέχνων τους, κάτι που διαπιστώθηκε τόσο στις συνεντεύξεις των δημιουργών που διοργάνωσε το φεστιβάλ όσο και στην επιλογή τους ως διαγωνιζόμενες σε άλλα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων ανά τον κόσμο. Επισήμανε επίσης ότι η ταινία Loving Vincent, συμπαραγωγή Πολωνίας και Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Annecy, έχει και ελληνική συμμετοχή αφού ένα στα τρία καρέ της ταινίας έχουν ζωγραφιστεί από Έλληνες εικαστικούς στο StudioBauhaus, μια ελληνική εταιρία παραγωγής που εδρεύει στο Κορωπί.
Η Δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία εκπροσωπήθηκε στο Territory Focus από τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης στη Γενεύη κ. Έφη Θεοδωροπούλου, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Όπως είναι φυσικό, η επικοινωνία με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ελληνική παραγωγή θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής και την καθιέρωση του brand Greek Animation, κυρίως όμως θα επιδιωχθεί το κλείσιμο της χρηματοδότησης σχεδίων παραγωγής το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν στη χώρα μας εστίες απασχόλησης δημιουργικών ταλέντων ως εναλλακτική της προσφοράς που τώρα μονοπωλείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας.
Κύριος σκοπός της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινούμενου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και πάσης φύσεως συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.
Δείτε την Ελληνική Συμμετοχή στην Αγορά Animation του Annecy (ΜIFA): Annecy
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΤΕ ΓΕΝΕΥΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, ANNECY (12-17/6/ 2017), ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ
Από τις 12-17 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη γαλλική πόλη Annecy, το εγνωσμένου κύρους, ’’Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy’’.
Πρόκειται για το σημαντικότερο στο είδος του φεστιβάλ, παγκοσμίως, το οποίο ιδρύθηκε το 1960 και αποτελεί έκτοτε ‘σημείο αναφοράς’ και ‘πόλο έλξης’ για περισσότερους από 115 χιλιάδες επισκέπτες, κατά τη διάρκεια του οποίου, 9 χιλιάδες περίπου διαπιστευμένοι επαγγελματίες του κλάδου, από 85 διαφορετικές χώρες, ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν το έργο τους, διαγωνίζονται, βραβεύονται, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, συνάπτουν συμφωνίες και επικοινωνούν διαδραστικά με το κοινό.
Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχε από ελληνικής πλευράς, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ (Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων), η οποία συνιστά αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΑΜΚΕ) και διαθέτει πολυετή, επιτυχημένη πορεία και παρουσία στο χώρο, αναπτύσσοντας σημαντική και πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως πχ: διοργάνωση του ετήσιου εορτασμού για την ‘Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων’ στην Ελλάδα, συγγραφή σεναρίων για ταινίες κινουμένων σχεδίων, επιμέλεια/ συγγραφή βιβλίων για την ιστορία κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ κ.α.
Στόχος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ αποτελεί η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινούμενου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη βοήθεια όλων των διαθέσιμων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ανωτέρω Φεστιβάλ, στις 15 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε και διοργανώθηκε από την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γαλλικού Ινστιτούτου, ειδική εκδήλωση υπό τον τίτλο ‘’Greek Animation Rocks’’.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, κ. Βασίλης Καραμητσάνης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το μέχρι στιγμής έργο της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στο όραμα, στις προκλήσεις αλλά και στις μελλοντικές δραστηριότητες της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρίας, σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές περιβάλλον.
Τη συζήτηση διηύθυνε, με ρόλο συντονιστή, ο Αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, κ. Παναγιώτης Κυριακουλάκος, ο οποίος παρουσίασε λεπτομερώς το επιτελούμενο έργο της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, με έμφαση, κυρίως, στις εκπαιδευτικού/ παιδαγωγικού χαρακτήρα δράσεις/ προγράμματα.
Στο πάνελ συμμετείχαν προβάλλοντας δείγματα ταινιών κινουμένων σχεδίων/ ελληνικές συμμετοχές και επικοινωνώντας διαδραστικά με το κοινό, οι εξής ομιλητές :
Αναστασία Δημητρά, Ανιμέιτορ, διαχειρίστρια της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ,
Βασίλης Κρουστάλης, καλλ. Διευθυντής Be There- Corfu Animation Festival, μέλος ΓΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ,
Μαρία Ανεστοπούλου, Διευθύντρια Animasyros, Διεθνές Φεστιβάλ & Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων, μέλος ΔΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ,
Βίκυ Μίχα, Παραγωγός.
Τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας εκπροσώπησε, η επικεφαλής του ΓΤΕ Γενεύης, η οποία, κατά την ομιλία της, τόνισε, εισαγωγικά, τη σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy, η οποία πιστοποιείται μέσω της αύξησης της παραγωγής των κινουμένων σχεδίων στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ηπείρου, ο αριθμός των εκπροσώπων της οποίας, στο εν λόγω Φεστιβάλ, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο, ήδη από το 2005.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy συνδυάζει όλα τα στοιχεία μιας παγκόσμιας σκηνής κινουμένων σχεδίων και αποτελεί ως διοργάνωση ‘σημείο αναφοράς’ μιας ραγδαίας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη’’ σημείωσε η υπογράφουσα. "Τα Κινούμενα Σχέδια δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και έχουν συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής στο Hollywood, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπορική επιτυχία του εν λόγω εξαιρετικά καινοτόμου πεδίου" πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε, ενδελεχώς, στα θεσμικά όργανα, τα οποία χρηματοδοτούν τον τομέα Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα, όπως πχ το ΕΚΟΜΕ, το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, η ΕΡΤ, ο ΟΤΕ net και η Creative Europe Media.
Ολοκληρώνοντας, εξήρε την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ για τη συμμετοχή/ παρουσία της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy, καθώς -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- ‘’προσθέτει μια νέα διάσταση στο καινοτόμο περιβάλλον των Κινουμένων Σχεδίων’’, ενώ δεν παρέλειψε αναφορά στην πολύτιμη συμβολή όλων όσων υποστηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία όπως πχ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ διέθετε ειδικό περίπτερο/ εκθετήριο, στο οποίο διανεμήθηκε πληροφοριακό υλικό και φιλοξενήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες, αποτελώντας ‘πόλο έλξης’ για μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και κοινού.
Comments